EUR 1.9558
USD 1.7990
CHF 2.0155
GBP 2.2997
CNY 2.4822
you tube
mobile version

ЕС:600 млн. евро за въздушно пространство

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС:600 млн. евро за въздушно пространство

mail15:30 | 12.07.2013прегледи 324 коментарикоментари 0


ЕК съобщи, че ще предостави 600 млн. евро за нови научни изследвания, за да бъде облекчено положението в претовареното европейско въздушно пространство, информира пресслужбата на ЕК. Целта е да бъде избегнат недостигът на капацитет на фона на очакваният през идните 10-20 години броят на полетите да нарасне с 50 процента. Липсата на ефективност в разпокъсаното въздушно пространство на Европа носи допълнителни разходи от близо 5 млрд. евро годишно за авиокомпаниите и техните клиенти. Средната дължина на полет се увеличава с 42 километра, поради което самолетите изразходват повече гориво, изхвърлят повече вредни за околната среда газове, плащат повече под формата на скъпи разходи за обслужване и понасят последиците от по-големи закъснения. САЩ контролират същото по размер въздушно пространство с по-натоварено движение, като разходите им са почти наполовина по-малки.
С научните изследвания се цели пътуването със самолет да вреди в по-малка степен на околната среда, да бъде по-евтино и по-сигурно.
Новото финансиране ще се съсредоточи върху:
- разработване на мерки, с които ще се даде възможност на авиокомпаниите да летят по предпочитаните от тях (и по-преки) маршрути чрез нови технологии за обмен на данни между въздухоплавателните средства и наземните служби;
- въвеждане на нови видове въздухоплавателни средства, например безпилотни летателни апарати, в системата за управление на въздушното движение;
- оптимизиране на управлението на въздушното движение, например, за предоставяне на достъп до и изход от пистите по по-ефикасен и по-сигурен начин при всякакви метеорологични условия.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg