EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС ще кредитира Украйна заради руската газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС ще кредитира Украйна заради руската газ

mail14:50 | 18.06.2009прегледи 642 коментарикоментари 0


conference1Участниците в започващата днес двудневна среща на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС ще разгледат руската инициатива за участието на 27-те в кредитирането на Украйна за гарантиране на навременно плащане на руските газови доставки и за да бъдат избегнати рецидиви на газовите кризи, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.
Преди откриването на срещата на високо равнище в Брюксел ще се събере експертната Координационна група на ЕС по газовите въпроси, която трябва да представи подробна оценка на обстановка около доставките на руски енергоносители за Украйна и транзита им към Европа.
Говорителят на еврокомисаря по енергетиката Андрис Пиебалгс, Феран Тараделяс Еспуни посочи, че на тази среща "са поканени технически експерти от Газпром и Нафтогаз Украйна", но те ще участват "само в първото от двете заседания на Координационна група".
"Руската и украинската страна ще посочат как виждат ситуацията на сутрешното заседание, а следобед, на второто заседание, ще се съберат само европейски експерти, представители на европейската енергийна промишленост, които ще обсъдят какви мерки трябва да бъдат взети за гарантиране на енергийната сигурност", допълни Тараделяс.
На заседанието на Координационната група ще бъдат изложени изводите на делегацията от европейски експерти, които през последната седмица събираха информация в Москва и Киев, за да очертаят картината в газовия сектор.
Изводите на европейските експерти ще бъдат представени на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, който пък ще ги изложи пред европейските лидери утре, през втория ден от работата на срещата на високо равнище.



 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1127