EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС ускорява домашния интернет

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС ускорява домашния интернет

mail14:20 | 28.06.2011прегледи 675 коментарикоментари 0


Започва работата по 13 изследователски проекта в областта на фотониката, по-конкретно в сферата на високоскоростните оптични широколентови мрежи, съобщи Европейската комисия. Целта е да се разработят технологии за осигуряване на супербърз домашен интернет, осигуряващ скорост над един гигабит в секунда.
Проектите бяха подбрани през 2010 г. съвместно от Европейската комисия, Австрия, Германия, Полша, Великобритания и Израел, които заедно ще инвестират общо 22,3 милиона евро. Продължителността на проектите ще бъде от две до три години. Осигуряването на бърз и ултрабърз широколентов достъп до интернет за всеки европейски гражданин до 2020 г. и увеличаването на инвестициите в европейските изследвания в областта на информационните и комуникационните технологии са ключови цели от програмата в областта на цифровите технологии за Европа, отбелязва ЕК.
Всички изследователски проекти са насочени към откриването на начин, по който компонентите (например приемно-предавателни устройства, усилватели и рутери) и ИТ-системите да осигурят скорости от 1 и над 1 гигабит/секунда за домашно ползване, като същевременно бъдат намалени оперативните разходи за ултрабърз широколентов достъп. Така целта е да се разработят технологии за предоставяне на по-бърза услуга на клиентите, без това да е свързано с допълнителни разходи.
Една трета от финансирането на проектите се покрива от ЕК, а останалата част - от национални финансиращи агенции. Комисията уточнява, че фотониката представлява стратегическа технология, която води до иновации в много сектори, например в сферата на комуникациите, осветителните и медицинските приложения. Новите услуги за бизнеса и свободното време, които предлагат телевизорите с висока разделителна способност (HD) или 3D образ, зареждането на музика или видеоклипове на смартфони и видеоконферентните съоръжения, изискват интернет връзка, доста по-бърза от тази, с която обикновено разполагаме в Европа, отбелязва комисията.

 


Тагове: ЕС, интернет, ЕК
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg