EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС увеличи вноса на руско ЯГ вкл. и България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС увеличи вноса на руско ЯГ вкл. и България

mail13:10 | 05.12.2023прегледи 474 коментарикоментари 0


Страните от ЕС са увеличили през тази година спрямо 2021 г. вноса на руско ядрено гориво и на услуги, свързани с поддръжката на реакторите си. Това обяви Агенцията по доставките (ESA) на Европейската общност за атомна енергия (ЕВРАТОМ), предаде Ройтерс.

Ядрената енергетика на Русия не е обект на санкции от страна на Европейския съюз, но страните от ЕС се опитват да намалят зависимостта си от Москва, посочва агенцията. 

Пет страни от Евросъюза - България, Чехия, Унгария, Словакия и Финландия, които притежават реактори от типа ВВЕР, разработени в бившия Съветски съюз, увеличиха през 2022 г. нивата на внос от Русия в сектора на ядрената енергетика спрямо 2021 г. През 2023 г. те вероятно ще надхвърлят този внос спрямо нивата от годината преди началото на военната инвазия на Москва в Украйна. Това заяви пред Ройтерс изпълняващият длъжността директор на Агенцията по доставките на ЕВРАТОМ Стефано Чикарело.

През миналата година тези пет страни, сред които е и България, са платили за 30 на сто повече руски услуги в ядрения сектор и за 22 на сто повече обогатен (уран - бел.ред.), се посочва в годишния доклад на Агенцията по доставките на ЕВРАТОМ, публикуван пред октомври. 

"Те трупат допълнителни запаси от свежо ядрено гориво", посочва Чикарело.

"От петте страни от Евросъюза, които досега бяха напълно зависими от Русия за развитието (на своята ядрена енергетика - бел. ред.) само на Унгария й остава да подпише договори за алтернативни източници на доставка на ядрено гориво", според Агенцията по доставките на ЕВРАТОМ.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg