EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС създава звено за финансов риск

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС създава звено за финансов риск

mail17:13 | 19.06.2009прегледи 997 коментарикоментари 0


Европейският съвет подкрепя създаването на Европейски съвет за системен риск (ЕССР), който да наблюдава и преценява възможните заплахи срещу финансовата стабилност, когато е необходимо да предупреждава за опасности и да препоръчва мерки, като следи за прилагането им, съобщава БТА.
Създаването на този нов орган в Европейския съюз се съдържа в проекта на заключенията, които ще одобрят днес държавните и правителствени ръководители от ЕС. Те заседават от вчера във формата Европейски съвет - висшият форум на съюза.
Европейският съвет подкрепя също създаването на Европейска система от финансови контрольори (ЕСФК), която ще действа в рамките на целия Европейски съюз с цел опазване на стабилността на финансовите компании и защитата на потребителите на финансови услуги, е залегнало също в проекта за заключения на двудневната среща на държавните и правителствени ръководители от Европейския съюз.
Участниците приветстват стремежа на Европейската комисия да представи скоро предложения за законови промени с оглед засилване на финансовия контрол в Европейския съюз, като целта е те да бъдат бързо одобрени и да влязат напълно в сила през следващата година.
Във връзка с борбата срещу финансовата и икономическа криза, която нанася болезнени удари върху икономиките на страните в Европейския съюз, Европейският съвет изразява силна подкрепа за "поддържане на здрави държавни финанси и за спазване на Пакта за стабилност и растеж".
По силата на този пакт държавният дефицит в страните от Европейския съюз не трябва да надхвърля 3 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП). Тук стана известно, че заради кризата над 20 страни в Европейския съюз не спазват това изискване (България не е сред тях) и това ще принуди Европейската
комисия да започне скоро наказателни процедури срещу тях.
Зад включването на текста за "здрави държавни финанси" в проекта за заключение стоят малкото държави в Европейския съюз, сред които и България, които се справят сравнително добре в условията на кризата и успяват да избегнат най-тежките й последствия в икономиката, твърдят близки до Европейския съвет източници.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4213