EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС се бори за обществените поръчки на Канада

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС се бори за обществените поръчки на Канада

mail10:00 | 27.07.2010прегледи 1083 коментарикоментари 0


Възможността за достъп до печелившия пазар на обществените поръчки в Канада стимулира Европейския съюз да сключи споразумение за свободна търговия с Отава въпреки опасения, че подобна сделка може да доведе до "наводняване" на Европа с
евтини стоки или да подкопае правилата за защита на околната среда в Канада, съобщава Reuters.
Срещите между ЕС и Канада през юли продължиха по-дълго от очакваното, тъй като преговарящите обсъждаха дали да разрешат достъпа на европейски оферти до договори за обществени поръчки в Канада - пазар, оценяван на 100 млрд. канадски долара ($ 96,53 млрд.) годишно.
Според двете преговарящи страни е възможно споразумението да бъде постигнато до края на 2011 година, като следващият кръг преговори трябва да се проведе в Канада през октомври.
Брюксел и Отава оценяват, че споразумение за свободна търговия за 7 години ще донесе допълнителни приходи от около 11 млрд. евро (14,2 млрд. д.) за ЕС и 8 млрд. евро за Канада.
Европейската промишленост иска да получи достъп до договорите за регионални и местни обществени поръчки в Канада, по които се договарят широк кръг сделки - от провинциална енергийна инфраструктура до общинско водоснабдяване и болнично
оборудване.
За Канада пък споразумението за свободна търговия е възможност да намали зависимостта си от намаляващото търсене в САЩ и да увеличи продажбите на свои стоки - от автомобилни части и застраховки до зърно, говеждо и свинско месо. Пазари, на които засега доминират сили като САЩ и Азия.
Канада се надява и да получи общоевропейски гаранции за чуждестранните си инвестиции, голяма част от които са насочени към миннодобивния сектор в Източна Европа.   



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg