EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС с по-строги правила за емисиите при камиони

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС с по-строги правила за емисиите при камиони

mail16:40 | 12.02.2024прегледи 397 коментарикоментари 0


Представители на страните от Европейския съюз са одобрили промяна на европейското законодателство, свързана с ограничаване на емисиите от въглероден диоксид, отделяни при движението на камиони и на други големи превозни средства. Това съобщиха официални представители, цитирани от ДПА.

Средното количество въглероден диоксид да бъде ограничено с 45 на сто до 2030 г., с 65 на сто до 2035 г. и с 90 на сто до 2040 г. в сравнение с нивата, отчетени през 2019 г. Това предвиждат законодателните промени, свързани със замърсяването на околната среда в страните от ЕС от страна на големите превозни средства. 

В момента ограниченията за отделените емисии от въглероден диоксид се прилагат за тежкотоварните камиони. Предлага се те да важат и за автобусите от градския и междуградския транспорт, както и за камионите с ремаркета. 

Промяната предвижда до 2035 г. да бъдат намалени с 90 на сто емисиите от въглероден диоксид, отделяни от градските автобуси. До 2040 г. тези автобуси трябва изцяло да спрат да замърсяват атмосферата с този вреден газ.  

Това означава, че страните от Евросъюза ще се наложи да оборудват обществения транспорт в градовете си изцяло с автобуси, които не са с двигатели с вътрешно горене. 

Новите правила трябва да бъдат гласувани от Европейския парламент. За да влязат в сила обаче, трябва да бъдат одобрени от отделните страни в Европейския съюз.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg