EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС разединен за такси „банкови трансакции”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС разединен за такси „банкови трансакции”

mail11:40 | 09.09.2010прегледи 581 коментарикоментари 0


Страните от ЕС не постигнаха съгласие по въпроса за въвеждане на такса върху банковите трансакции, предадоха световните агенции. Този проект, чийто основни привърженици са Германия и Франция, срещна сериозната съпротива на мнозинството страни от ЕС. Това пролича в изявленията на финансовите министри, направени днес в кулуарите на заседанието на съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси.

"Не искаме да бъде въвеждана такса върху трансакциите", заяви финансовият министър на Швеция Андерс Борг. Според него това "ще засегне финансовата активност и може да доведе до отлив на финансовата активност от Европа". Швеция е единствената страна от ЕС, която в края на миналия век въведе подобен данък на национално равнище, но няколко години по-късно се отказа от него, след като констатира свиване на активността на финансовите структури на нейната територия.

Подобна е и позицията на министъра на финансите на Испания Елена Салгадо Мендес. Тя, цитирана от ИТАР-ТАСС, заяви, че Мадрид "винаги е  виждал значителни трудности по въвеждането на такъв налог".

Дори Еврокомисията малко преди среща на финансовите министри изрази съмнение в ефективността и полезността на таксата върху банковите трансакции.

В същото време Брюксел призова държавите членки да хармонизират проектите за данъците върху печалбите на банките, за да гарантират равни условия за финансова дейност в цялото единно европейско икономическо пространство.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg