EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС прие бюджет! 29 млрд. евро за България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС прие бюджет! 29 млрд. евро за България

mail08:05 | 21.07.2020прегледи 643 коментарикоментари 0


zoom_sss

Бюджетът на ЕС до 2027 г. ще бъде 1,824 трилиона евро, от които 750 милиарда евро ще бъдат насочени към икономическото възстановяване на ЕС след пандемията от COVID-19, реши днес Европейският съвет. Преговорите на държавните и правителствените ръководители в Брюксел продължиха пет денонощия и те постигнаха пробив на първата си физическа среща в Брюксел от февруари насам, предава БТА. 

Постигнатото споразумение изисква одобрението на Европейския парламент и националните парламенти на 27-те страни от ЕС. Предвижда се средствата за възстановяване да бъдат осигурени чрез заем от капиталовите пазари, изтеглен от Европейската комисия.

В документа със заключенията от срещата се посочва, че 390 милиарда евро ще бъдат осигурени като безвъзмездна помощ, а останалите 360 милиарда евро ще бъдат заеми. Изплащането на заемите ще продължи до 31 декември 2058 година. Ще бъдат въведени нови данъци за покриване на дълга, т. нар. "собствени ресурси" на ЕС.

Отпускането на средствата от фонда за възстановяване ще бъде съобразно националните данни за брутния национален доход и според изпълнението на националните икономически програми, при следване на препоръките на ЕК по т. нар. европейски семестър (насоки за икономическо развитие). Предвижда се 30 на сто от общия бюджет да бъде насочен към цели за опазването на околната среда.

Европейският съвет подчертава важността от спазването на върховенството на закона, е посочено в документа, без да се дават подробности как този въпрос ще бъде обвързан с използването на бюджетните средства. Предвижда се от догодина в ЕС да бъде въведен данък върху пластмасата. Очаква се ЕК да предложи начини за облагане на въглеродните замърсители и търговците онлайн от 2023 година. Изразена е готовност за въвеждане и на нови такси върху паричните преводи.

В документа се посочва, че наред със средствата по общите програми, България ще получи от новия бюджет 200 милиона евро за най-слабо развитите райони. За нашата страна се предвиждат също 57 милиона евро за дейностите около закритите мощности в АЕЦ-Козлодуй със съфинансиране от ЕС до 50 на сто.

Общият бюджет за България по многогодишната финансова рамка на ЕС за следващите 7 години е близо 29 милиарда евро. Това каза премиерът Бойко Борисов след края на Европейския съвет в Брюксел, става ясно от профила му в социалната мрежа „Фейсбук“.

„„Ние сме една от малкото страни, които ще получат повече пари по новата рамка. И това при положение, че общият размер на новата многогодишна финансова рамка е с 62 млрд евро по-малко от настоящата“, изтъкна премиерът Борисов. Друг много важен момент за България е финансирането по Фонда за справедлив преход – половин милиард евро са предвидени за България по него. За защита на външната граница на ЕС, България ще получи общо над 200 млн евро за миграция и сигурност по МФР. В новия европейски бюджет се потвърждава и ангажиментът на ЕС към страните от Западните Балкани, за което България винаги е настоявала.

По Пакета „Следващо поколение ЕС“ България ще може да разчита на над 7,7 млрд евро грантове. Основната част от тези средства в размер на над 6 млрд евро са в рамките на Механизма за възстановяване и устойчивост, чрез който ще се финансират публични инвестиции и реформи с цел възстановяване от кризата и за постигането на устойчива, климатично неутрална, дигитализирана и ниско въглеродна икономика. В допълнение към средствата за Кохезионна политика от МФР, България ще получи и над 650 млн евро по Инструмента REACT-EU, който влиза в Пакета „Следващо поколение ЕС“. Те са предвидени за преодоляване на социално-икономическите последици от кризата. В допълнение към средствата предвидени за нашата страна по Фонда за справедлив преход по МФР, в Пакета „Следващо поколение ЕС“ така са включени и над 600 млн евро за България.

По думите на министър-председателя какво да бъде съотношението между грантове и заеми е била критична тема, а също и как да се управляват средствата по Механизма за възстановяване и устойчивост и как да бъде обвързани средствата от многогодишната финансова рамка с върховенството на закона в страните-членки на ЕС.

Премиерът допълни, че за първи път в новата МФР за България са предвидени допълнителни целеви средства в размер на 200 милиона евро.
"Това са за слаборазвитите региони. Близо половин милиард, за да може да има по-голяма конкурентоспособност.

 

We did it! We have reached a deal on the recovery package and the European budget for 2021-2027.

This is a strong deal. And most importantly, the right deal for Europe right now. #EUCO pic.twitter.com/c6fQ5ppwpf

— Charles Michel (@eucopresident) July 21, 2020


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg