EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС подписа с Азербайджан договор за газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС подписа с Азербайджан договор за газ

mail09:10 | 14.01.2011прегледи 553 коментарикоментари 0


Европейският съюз и Азербайджан подписаха споразумение, с което каспийската страна се ангажира да доставя на Европа "значителни обеми газ" и което според ЕС е важна стъпка за намаляване на зависимостта на Стария континент от руските газови доставки, предаде Асошиейтед прес.
Баку обаче все още не е решил дали подкрепяният от ЕС газопровод "Набуко" ще получава газ от голямото находище Шах Дениз II или договорът ще отиде при по-малките конкурентни проекти.
Споровете на Москва с Украйна и Беларус прекъсваха в миналото доставките на газ за Централна и Западна Европа, което накара европейците да разработят алтернативни маршрути, за да получават синьо гориво. В момента ЕС получава около 40 процента от газа си от Русия. "Това е голям пробив", посочи в изявление председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, който подписа споразумението в Баку заедно с президента на Азербайджан Илхам Алиев.
Според договора Азербайджан се ангажира да доставя достатъчно газ, което да даде възможност за създаване на т.нар. Южен енергиен коридор, започващ от богатия на енергийни запаси Каспийски басейн и стигащ до Европа, като се заобиколи Русия. Инфраструктурата ще бъде осигурена съвместно от ЕС и Азербайджан, се посочва в съобщение на Евросъюза.
Няколко газопровода се конкурират за създаването на Южния енергиен коридор. ЕС подкрепя Набуко, който се предвижда да бъде дълъг 3300 километра с капацитет до 31 милиарда кубични метра газ годишно от Баку до Австрия. Той е предложен от консорциум начело с германската Ер Ве Е (RWE).
В съобщението си ЕС посочва, че Азербайджан ще реши следващия месец кой проект ще получи договор за находището Шах Дениз.
Освен Набуко има още няколко по-малки проекта. ИТГИ (Интерконектор Турция и Гърция Турция-Гърция-Италия), подкрепян от италианската Едисон (Edison), гръцката газова компания Депа (Depa) и турската Боташ (Botas), трябва да пренася газ от турската граница до южните части на Италия. Трансадриатическия газопровод(Trans Adriatic Pipeline - TAP), предложен от швейцарската И Джи Ел (EGL), норвежката Статойл (Statoil) и германската Е.ОН (E.ON), е планиран да минава през Гърция, Албания, Адриатическо море до Италия.
И двата газови проекта разчитат на съществуващите турски газопроводи за доставянето на газ от Азербайджан до границите на ЕС.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg