EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС: По-строги мерки за интелектуалната собственост

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС: По-строги мерки за интелектуалната собственост

mail14:50 | 14.07.2011прегледи 509 коментарикоментари 0


Европейската комисия съобщи днес, че предвижда засилване на мерките по митниците, с които да бъдат защитени правата за интелектуална собственост. По този начин ще бъде повишен контролът срещу вноса на стоки, носещи знаците на популярни марки, без производителят им да притежава съответното право за това.
През 2010 г. митниците на ЕС са конфискували над 103 милиона продукта по подозрение в нарушаване на правата на интелектуална собственост по външните граници на Общността, отбелязва ЕК. Според публикувания днес годишен доклад на комисията за прилагането на митническите разпоредби на ЕС по правата за интелектуална собственост, за една година броят на спрените пратки почти се е удвоил - от 43 500 през 2009 г. той е достигнал почти 80 000 през 2010 година. В последния доклад се съдържат и данни за вида, произхода и начина на пренос на задържаните по външните граници на ЕС продукти, които са били в нарушение на правилата. За пръв път в подобен документ се посочва стойността на задържаните стоки, която се оценява на над един милиард евро.
Най-голямо количество от задържаните стоки са цигари (34 процента), канцеларски материали (9 процента), други тютюневи изделия, етикети и емблеми (по 8 процента), облекла и играчки (по 7 процента). От общия брой конфискувани стоки 14,5 процанта са шампоани, сапуни, лекарства или домакински уреди (сешоари, самобръсначки, части за компютри), които евентуално биха имали последици за здравето и безопасността на потребителите. Една от основните тенденции тази година е нарастващият брой задържани пощенски пакети, се посочва в доклада. Еврокомисарят по въпросите на данъчното облагане, митническия съюз, одита и борбата с измамите Алгирдас Шемета коментира, че в сравнение с миналата година се наблюдава драстично повишение на броя на задържаните пощенски пратки. Броят на случаите се е утроил - от 15 000 през 2009 г. до над 48 000 през миналата година. Много от конфискуваните стоки са били лекарства и козметични продукти, отбеляза той. По думите на комисаря, тази тенденция отразява нарастващия брой на покупките онлайн.
Китай остава на първо място по производство на продукти, нарушаващи правилата, като е установено, че там са били произведени 85 процента от всички незаконни изделия. Други страни, сред които Турция, Тайланд и Индия, са основните производители на стоки, нарушаващи правата върху интелектуалната собственост при хранителните продукти, безалкохолните напитки, картите за съхраняване на данни и лекарствата. Общо 90 процента от задържаните продукти са унищожени, отбелязва комисията. Според стратегията "Европа 2020", защитата на правата на интелектуална собственост е особено важна за предпазването на икономиката на ЕС и за по-нататъшен растеж в областта на научните изследвания, новаторството и трудовата заетост. Тази политика има отражение и върху здравето и безопасността на европейските гражданите, тъй като някои фалшифицирани продукти (като хранителни стоки, козметични продукти и изделия за деца) могат да представляват сериозна заплаха, се посочва в документа.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg