EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС плаща за техническата помощ по европроекти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС плаща за техническата помощ по европроекти

mail09:10 | 11.02.2011прегледи 668 коментарикоментари 0


Министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев се завърна от работно посещение в Брюксел, където вчера се срещна с еврокомисаря по регионалната политика Йоханес Хан и взе участие в годишен преглед на изпълнението на 7-те Оперативни програми, направен пред Европейската комисия, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.
"Отсега нататък очакванията към България ще бъдат все по-големи. Показахме, че вече умеем да договаряме, проектираме, да се разплащаме по-добре. Предстои да докажем, че можем и да доведем целия процес до добър край. Гаранция за това е единствено качеството и изпълнението на всички изисквания.
България вече излиза от "детската възраст" на своето членство в ЕС и се очаква сами да се грижим за себе си, без някой да ни държи за ръката и да ни показва правилния път. За всички е ясно, че България е нова страна членка на съюза, това е първият ни програмен период, но нито искаме, нито очакваме по-различно отношение ", заяви министър Дончев след участието си в годишния преглед.
Представителите на ЕК отчетоха ръст при усвояването на средствата от ЕС през 2010 година и препоръчаха да продължат усилията за ускоряване на процедурите при стриктно гарантиран ефективен контрол. Подкрепа срещнаха предложените промени в Закона за обществените поръчки и идеята за централизиране на предварителния контрол на процедурите по него. Експертите от комисията подчертаха нуждата от работа с общините и оцениха положително стартиралото обучение на кадри в тях, както и идеята мобилна експертна група да пътува в страната и да ги консултира по въпроси, свързани с по-ефективното усвояване на евросредства.
На срещата с еврокомисаря Хан Томислав Дончев получи уверение, че ЕК ще осигури правна възможност за обезпечаване със средства от ЕС на исканата от България техническа помощ от международните финансови институции. Така пълна подкрепа получи идеята за автомагистрала Струма да бъде използвана техническата подкрепа на експерти от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).
По време на срещата Йоханес Хан подчерта, че първата половина на 2011 г. е критично важна за България, тъй като през нея трябва да станат видими резултатите от големите проекти. Именно добрите резултати ще подсигурят на страната ни по-добра позиция при преговорите за финансовата рамка на следващия програмен период.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg