EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС планира платформа за закупуване на енергия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС планира платформа за закупуване на енергия

mail18:05 | 29.04.2022прегледи 1122 коментарикоментари 0


След обявеното от Газпром спиране на доставките на газ за България заместник министър-председателят на страната Асен Василев проведе серия от срещи в ЕК. Като резултат  ЕК и България се договориха да създадат в София първата регионална работна група като част от платформата на ЕС за закупуване на енергия. В рамките на този пилотен проект ще бъдат разгледани нуждите от газ и електричество, техните цени и потоци, както и инфраструктурните аспекти.
Регионалната работна група ще се съсредоточи върху предстоящата година и ще предостави специфичен регионален експертен опит и ноу-хау за разработването и прилагането на плана за действие REPowerEU с цел намаляване на зависимостта от руски изкопаеми горива, запълване на хранилищата за следващата зима и допълнително ускоряване на декарбонизацията в енергийния сектор. Тя ще подпомага и координира прилагането на плановете за съвместна подготвеност в
региона, включително закупуването на международния пазар, съхранението и междусистемните връзки, като по този се допринесе за сигурността на доставките в България, региона, енергийната общност и не само.
Във връзка с тази работна група България ще се свърже със съседни държави и ще организира първата министерска среща на 5 май.
Работата на групата ще се основе по-специално на подготовката на ЕК за различни сценарии, свързани със спиране на енергийните доставки, в тясно сътрудничество и солидарност с държавите членки и международните партньори. Тя ще представи плана REPowerEU следващия месец.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg