EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС: Отпадат визите за граждани на Украйна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС: Отпадат визите за граждани на Украйна

mail15:33 | 18.04.2017прегледи 940 коментарикоментари 0

via GIPHY


Евродепутатите одобриха неофициалното споразумение със Съвета, с което премахнаха изискването за издаване на визи за кратък престой на територията на ЕС за украински граждани.

Съгласно новите разпоредби украинските граждани, които притежават биометрични паспорти, ще могат да влизат на територията на ЕС без виза за 90 дни в рамките на всеки 180 дни с цел туризъм, посещение на роднини или приятели, или за бизнес цели, но не и за работа. Отпадането на изискванията за визи ще важи за всички страни от ЕС с изключение на Ирландия и Обединеното Кралство, както и Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Щвейцария.

„Украйна изпълни всички критерии, а принципът, който отстояваме в ЕП е премахване на визите при изпълнени всички критерии.“, заяви докладчикът Мария Габриел (ЕНП, България). Тя добави, че премахването на визовия режим ще бъде „Oще едно много силно послание: Украйна е ключов партньор за Европейския съюз в Източното партньорство.“.

Разпоредбата, която бе приета с 521 гласа „за“ срещу 75 „против“, с 36 „въздържал се“, все още трябва да бъде официално одобрена от Съвета на министрите. Най-вероятно промяната ще влезе в сила през юни, 20 дни след като бъде публикувана в официалния вестник на ЕС.

Преди отпадането на визовите изисквания за украинските граждани, ЕС засили механизма за суспендиране на безвизовия режим, за да се позволи по-лесно въвеждане на визи в изключителни ситуации.

.


Тагове: Украйна, визи, ЕС
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg