EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС обсъжда нов вид ГМО

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС обсъжда нов вид ГМО

mail07:45 | 04.11.2013прегледи 914 коментарикоментари 0


ЕК се подготвя да разреши отглеждане нова генетично модифицирана (ГМ) царевица в Европа. За това предупреждава Екологично сдружение За Земята, член на Приятели на Земята. Против това намерие е изпратено писмо до ЕК, подписано от коалиция от екологични, земеделски и потребителски организации. Европейските комисари ще се срещнат на 6 ноември, за да решат дали генетично модифицираната царевица 1507, собственост на мултинационалната биотехнологична компания Pioneer, може да се отглежда на европейска земя. В своето писмо до членовете на Комисията, коалицията ги призова за отхвърляне на заявката с посочване на социалните и екологичните рискове, свързани с генетично модифицирани култури.
По-голямата част от европейските потребители, потребителските съюзи и частните търговци на дребно последователно отхвърлят отглеждането на ГМ културите в Европа. Последните научни изследвания на тези нежелани култури поставят под въпрос техните предполагаеми ползи - те не осигуряват повишени добиви и не предлагат решение на земеделските проблеми, като деградацията на почвата и водите.
Муте Шимф, активист на Приятели на Земята Европа заяви: "Европейската комисия няма друг избор, освен да забрани тази токсична царевица за отглеждане по полета в Европа. ГМО-културите са ненужни и нежелани в Европа. Самите експерти по безопасност на ЕС казват, че тази ГМ царевица ще навреди на пеперудите и молците." и "В светлината на дневния ред на търговските про-ГМО преговори между ЕС и САЩ, това е първото истинско изпитание за политиците ни и ще видим дали те ще се застъпят за околната среда и потребителите или ще се прегънат с корпоративните търговски интереси."
Припомняме, че в България всяко одобрение на ГМО се отхвърля категорично от граждани, екологични, земеделски, пчеларски и други организации. Последното проучване на НЦИОМ през 2010 г. показа, че 97% от българите не искат ГМО, а около 80% от тях следят темата с интерес.

Ивайло Попов от За Земята заяви „Налице са достатъчно научни данни за вредите от царевица 1507 и затова България, чрез Министъра на земеделието и храните и комисар Кристалина Георгиева трябва да се противопостави активно на предложението. Призоваваме ги на диалог с гражданските организации, преди да вземат решенията.“ и „В момента подготвяме документи и повече информация по темата, както и акции, които ще започнат в интернет, но ако нещата се развият в погрешна посока сме готови да излезем и на улицата!“

 


Тагове: ГМО, ЕК
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg