EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС няма да изнася отпадъци в бедни страни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС няма да изнася отпадъци в бедни страни

mail13:45 | 21.11.2023прегледи 618 коментарикоментари 0


Европейският парламент и страните членки на ЕС постигнаха споразумение за преразглеждане на регламента за превоз на отпадъци и прекратяване на износа на определени видове отпадъци за трети страни, които не могат да ги обработват правилно. Това съобщи Ройтерс, цитирайки изявление на ЕП.

"Износът на определени неопасни отпадъци и смеси от неопасни отпадъци (...) ще бъде разрешен само за онези държави извън Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), които са съгласни и отговарят на критериите за третиране на такива отпадъци по екологосъобразен начин", обяви ЕП.

Спазването на правата на работниците, заети с обработката на отпадъците, също ще бъде взето под внимание.

През 2021 г. Европейската комисия предложи преразглеждане на правилата на ЕС за превоз на отпадъци, за да затрудни страните членки да изнасят боклука си към по-бедни страни.

"ЕС най-накрая ще поеме отговорност за своите пластмасови отпадъци, като забрани износа им за страни извън ОИСР", каза в изявление датският евродепутат Перниле Вайс.

Страните от ЕС трябва да спрат да изпращат пластмасови отпадъци за по-бедните страни по света в рамките на две години и половина след влизането в сила на новото законодателство, уточнява Европарламентът, добавяйки, че правилата за износ на пластмасови отпадъци към страни от ОИСР също ще бъдат затегнати.

През предишните години около половината от износа на отпадъци от ЕС е отивал в държави извън ОИСР, които са имали по-слаби правила за управление на отпадъците, отколкото в ЕС.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg