EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС: Нови преговори по бюджет 2014-2020

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС: Нови преговори по бюджет 2014-2020

mail12:45 | 13.05.2013прегледи 444 коментарикоментари 0


Европейският парламент, страните членки на ЕС и Европейската комисия започват по-късно днес в Брюксел преговорите за окончателното приемане на дългосрочния бюджет на ЕС до 2020 г.
"Пристъпваме към работа с голяма надежда, тъй като до насрочването на разговорите се стигна много трудно, заради неотстъпчивостта на някои държави. Условията на парламента са ясни: увеличаване на бюджета за тази година, за да се разплатят останали от миналата година плащания по проекти, осъществени чрез еврофондовете, повече гъвкавост на бюджета и преглед на възможностите за финансиране в средата на бюджетния период", заяви Ивайло Калфин, който е член на преговорния екип на Европейския парламент.
Преговорите са наложиха, след като парламентът отхвърли споразумението на европейските лидери от февруари, което предвиждаше значително намаляване на финансирането на всички европейски политики.
До насрочване на дата се стигна след извънредна среща на президентите на Европейския парламент Мартин Шулц, на ирландското председателство на ЕС и премиер на Ирландия Енда Кени и на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу на 6 май, след като преговорният екип на парламента не се яви на първоначално определената дата 25 април.
Европейската комисия предложи актуализация на бюджета за 2013 г. с 11,2 млрд., за да се покрият неразплатените сметки по изпълнени европроекти, останали от миналата година. Очаква се увеличението да се направи на два етапа - със 7,3 млрд. евро веднага и с 3,9 млрд. до края на годината. Според решението на тримата председатели преговорите за бюджета до 2020 г. и за поправката на текущия, ще се водят паралелно.
Европейският парламент има и други условия, които се съдържат в одобрения на пленарната му сесия през март мандат. Сред тях са създаване на възможност за прехвърляне на непохарчени средства от една програма към друга и от една година в друга, преразглеждане на бюджета през 2016 г., за да се прецени дали планираните средства са задоволителни за постигането на европейските цели, както и съгласие от страните членки да започнат дебат за увеличаване на собствените приходи на съюза. В момента 80 на сто от бюджета се пълни от вноските на страните членки и едва 11 на сто от собствени приходи.

Актуализацията на бюджета беше едно от предварителните условия на Европейския парламент за започване на преговорите по дългосрочното финансиране. Евродепутатите не желаят да оставят висящи сметки, които да бъдат прехвърляни към започващия на 1 януари нов седемгодишен бюджетен период.
Общият размер на европейския бюджет до 2020 г., договорен от европейските лидери е 960 млрд. евро. Първоначалното предложение на Европейската комисия беше за 1,033 млрд. евро.

 

 

 


Тагове: , бюджет
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg