EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС не ограничава вноса на руски втечнен газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС не ограничава вноса на руски втечнен газ

mail09:35 | 13.09.2023прегледи 474 коментарикоментари 0


ЕС към този момент не планира да ограничи доставките на втечнен природен газ от Русия, заяви министърът на енергетиката на Испания Тереза Рибера, предаде Ройтерс.

Испания в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС и като такъв има право да задава дневния ред по време на заседанията на министрите по определени теми и ръководителите на правителствата и държавите.

След инвазията на Русия в Украйна голяма част от страните в ЕС преустановиха получаването на природен газ Русия пренасян по тръбопроводи, а впоследствие искането на Москва синьото гориво да се плаща на "Газпром" в рубли чрез превалутиране се изправи пред наложените от Брюксел санкции.

За сметка на това вносът на втечнен природен газ от Русия не е обвързан с изискване за превалутиране и търговията продължава да се осъществява, като за периода вносът на руски ВПГ между януари и юли е нараснал с 40 на сто в сравнение със същия период на  2021 г.

Базираният в Брюксел икономически мозъчен тръст "Брюгел" (Bruegel) изчислява, че Европа е платила на Русия 12 милиарда евро за ВПГ между март 2022 г. и февруари тази година.

Въпреки повишения внос от доставчици на газ от други страни Рибера посочи, че все още на континента "има усещане за недостиг и страх". Тя обаче допълни, че ако войната в Украйна продължи по-дълго време най-вероятно ще се стигне до подобна забрана.

Тя добави, че испанското правителство е търсило начини да спре този внос, но не може да намери правно основание за забрана без съгласувана позиция на ЕС, тъй като това е външна търговия.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg