EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС не забранява дюнера

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС не забранява дюнера

mail06:05 | 04.12.2017прегледи 9400 коментарикоментари 0


Здравната комисия на Европейския парламент отхвърли предложение на Европейската комисия, което да позволи употребата на фосфорна киселина и фосфати в замразеното месо за гирос и дюнер-кебап. Добавките са в момента позволени за употреба в свежото месо, но няма регулации как те да се добавят в замразено месо за дюнери. След серия от заглавия в печата за „края на кебапа и гироса“, ЕК и ЕП излязоха с официално заявление, пише New Europe.

Сузане Мелиор, евродепутат от Германия, отхвърли слуховете, че дюнерът е под заплаха. „Нищо няма да се случи и няма заплашен кебап, следователно няма да има и застрашени работни места“, допълни тя.

Прес-секретар на ЕК реагира на новините за използването на фосфатите и заяви, че „ЕС не забранява кебапа“. „Нашата роля е да сме сигурни, че храната е безопасна“, добави той. Според него добавките „позволяват хомогенно замразяване, което предотвратява риска от небалансирана топлинна обработка и по този начин печеното месо, сервирано на потребителите ще бъде безопасно“, допълни той.

„Проектопредложението на ЕК получи силна подкрепа от страните членки, когато на срещата на Постоянната комисия от 25 септември 2017 г. 24 от тях гласуваха в негова полза“, заяви прес-секретарят, подчертавайки, че нито една държава в ЕС не е поставила под въпрос сигурността на предложената употреба на фосфати пред Комисията.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1139