EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС настоява Киев да гарантира газовите доставки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС настоява Киев да гарантира газовите доставки

mail10:13 | 04.12.2009прегледи 397 коментарикоментари 0


На срещата на върха между представители на Европейския съюз (ЕС) и Украйна днес в Киев Европа ще поиска от украинската страна уверения, че тази година няма да се повтори газовата криза с Русия от миналата зима, предаде Reuters.
В днешната среща ще участват председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозу, представители на шведското председателство и сегашният еврокомисар за външните отношения Бенита Фереро-Валднер, но не и новоизбраният върховен
представител на ЕС за общата външна политика и сигурността Катрин Аштън.
Преди началото на годишната европейско-украинска среща, търпението на Европейския съюз вече е на изчерпване, след като 2009 г. започна с "газова война", оставила милиони европейци без отопление, и продължи с политически борби и неспазени обещания за реформи.
Президентът Виктор Юшченко, който дойде на власт през 2004 г. с Оранжевата революция, е привърженик на идеята Украйна да стане членка на ЕС и страната преговаря за сключване на споразумение за асоцииране, което ще й отвори вратите към
свободната търговия.
Противоречията между Юшченко и някогашната му съюзничка премиера Юлия
Тимошенко обаче промениха развитието на политическите тенденции и за втори път накараха Международния валутен фонд (МВФ) да отложи спасителната програма за милиарди долари.
През 2009 г. ЕС се опита да подпомогне енергийния сектор на Украйна и най-вече държавната компания Нафтогаз, припомня Reuters.
Брюксел обеща кредити за $1,7 млрд. , за да помогне на Киев да плати за руския газ и да модернизира сектора, ако правителството увеличи цените на вътрешния пазар. Украйна даде исканото обещание, което обаче не успя да изпълни.
ЕС обяви, че ще кредитира украинската икономика с $500 млн., но при условие, че започне изпълнението на програмата на МВФ за 16,4 млрд. долара. През ноември МВФ спря спасителната програма.   

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg