EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС може да отложи повишаване акциза на цигарите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС може да отложи повишаване акциза на цигарите

mail13:22 | 29.09.2009прегледи 1087 коментарикоментари 0


В Европейския съюз е договорено увеличението на акциза за 2010 година да достигне максималното за ЕС 64 евро на 1000 къса. Европейските държави внесоха предложение до Европейския парламент. Там беше обсъдено и беше предложено на Съвета на министрите на Европа отлагане на увеличението на акциза от 64 евро за 1000 къса от 2010 година за 2012 година с аргумент, че увеличението на акциза на цигарите винаги води до увеличение на инфлацията и в условия на криза това не е разумно. Европа обсъжда в момента дори такова увеличение да няма, а ние го увеличаваме на 76 евро – това е абсолютно прокризисна мярка, каза Корнелия Нинова, бивш директор Булгартабак за агенция Фокус.
Ако от януари акцизът на цигарите се повиши драстично, смятам, че февруари-март „Булгартабак” ще фалира, допълни още тя. Нинова призова да се аргументира коментираното от финансовото министерство увеличение от 76 евро на 1000 къса и заяви, че то е абсолютно неразумно.
Практиката от 2007 година насам, откогато увеличаваме акциза всяка година на три равни стъпки, показва, че всеки ръст нагоре води до повишаване на контрабандата и свиване на легалния пазар.
Средногодишно това се случва с около 10 %. Всяко увеличение на акциза води до ценова война между играчите на пазара, от което също намаляват приходите в бюджета. „Булгартабак” внася в бюджета 1.3 млрд. лева от акциз и ДДС. При такова драстично увеличение на акциза неминуемо „Булгартабак” ще загуби от пазарния си дял – да приемем 10 % средно. Това означава 130 млн. лева по-малко приходи само от „Булгартабак”, който държи 50-52 % от вътрешния пазар.
30 % засега е контрабандата, ако се увеличи с още 10 %, то губим изцяло този пазар, от което следва, че намеренията, които финансовият министър обяви, от увеличението на акциза да вкара в хазната 100 млн. лева повече, няма как да се случат, посочи Нинова. Ръст на контрабандата, намаляване на пазарния дял на „Булгартабак” и другите легални компании, ценова война, винаги водят до намаляване на приходите в бюджета.
По думите й - предстоящата приватизация на „Булгартабак” е другият аргумент това да не се прави в момента. Струва ми се, че по този начин – убивайки „Булгартабак”, се готвим да го продадем за жълти стотинки. На някого все пречи, че „Булгартабак” е силен играч на пазара. От 2007 година откакто се либерализира пазарът, големите външни компании казаха, че за една година ще го завземат. Ето – не успяват. Няколко години вече холдингът е сериозен играч и не се предава лесно, каза тя.
Освен увеличението на инфлацията, което ще последва, имаме замразяване на доходите на хората от 1 януари 2010 г. до юли 2010 г. – тоест обедняване и намаляване на покупателната способност.


Тагове: акциз, цигари, ЕС
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg