EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

ЕС мерки за подкрепа на храните

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС мерки за подкрепа на храните

mail09:40 | 21.04.2020прегледи 9982 коментарикоментари 0


След появата на епидемичното огнище от коронавирус хранително-вкусовата промишленост на Европейския съюз демонстрира своята устойчивост и продължава да предоставя на европейците висококачествени и безопасни храни. В същото време обаче земеделските стопани и производителите са изправени пред трудности и все по-голям натиск. Гарантирането на продоволствената сигурност и ефективната верига за доставки на храни в целия континент продължават да бъдат един от приоритетите на Комисията.

Комисията продължава да следи отблизо всички селскостопански пазари и търговията с хранителни продукти, като обсерваториите на пазара на ЕС се актуализират редовно. По време на днешната видеоконферентна среща Януш Войчеховски, комисар по въпросите на земеделието, направи преглед на ситуацията за министрите на земеделието от ЕС.

От началото на кризата Комисията прие изброените по-долу мерки в подкрепа на сектора на хранително-вкусовата промишленост:

Удължаване на крайния срок за подаване на заявленията за плащания по ОСП: новият краен срок за подаване на заявленията ще бъде 15 юни 2020 г., а не 15 май, което ще даде повече гъвкавост на земеделските стопани да попълнят своите заявления в тази трудна и безпрецедентна обстановка. Новината за удължаването на този срок вече беше съобщена на Италия, а Комисията проучва правните стъпки за прилагането на това удължаване за всички държави членки.

Увеличена държавна помощ: съгласно новоприетата временна рамка за държавна помощ земеделските стопани вече могат да се възползват от максимална помощ от 100 000 EUR на стопанство, а предприятията за преработка на храни и за маркетинг на храни могат да се възползват от максимум 800 000 EUR. Тази сума може да бъде допълнена с помощ de minimis (вид национална помощ, специално предвидена за селскостопанския сектор), която може да бъде отпусната без предварително одобрение от Комисията. Наскоро максималната стойност на тази помощ беше увеличена до 20 000 EUR (и до 25,000 EUR в някои определени случаи). Това означава, че по временната рамка общата национална помощ, която може да бъде отпусната за едно земеделско стопанство, възлиза на до 120,000 EUR (или 125,000 EUR).

Непрекъснат поток от хранителни продукти в ЕС: Комисията си сътрудничи тясно с държавите членки, за да осигури функциониращ единен пазар на стоки чрез създаването на „зелени ленти за преминаване“. Проверките на гранично-пропускателните пунктове по тези зелени ленти, определени според дадени възлови гранично-пропускателните пунктове, няма да надвишават 15 минути. Понастоящем се дава възможност за преминаване на всички стоки, включително продуктите на хранително-вкусовата промишленост.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1974