EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС купува руски газ с рубли, помага на България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС купува руски газ с рубли, помага на България

mail07:20 | 28.04.2022прегледи 897 коментарикоментари 0


Европейският съюз ще увеличи във временен режим купуването на руски газ чрез държавите, готови да платят в рубли, за да компенсират загубите от прекратените доставки за България и Полша, съобщава ТАСС, позовавайки се на източник от ЕС в Брюксел.

"Днес се състоя извънредна среща на Координационната група по газа във връзка със ситуацията в Полша и България. Едно от временните решения е значителното увеличение на закупения газ от Русия по запазените канали, което ще позволи на Полша и България да получат допълнителни обеми газ от европейския пазар. ЕС също работи с всички партньори, за да осигури увеличение на доставките на газ, на първо място втечнен природен газ", отбелязват от Брюксел.

"В дългосрочна перспектива страните от ЕС потвърждават намерението си в най-кратки срокове - в близките месеци или години - да сведат до минимум или да се откажат напълно от доставките на газ от Русия, заменяйки го с други източници. ЕС ще финансира прехода към зелена енергетика", добавя още източникът. 

Той отбелязва, че по преценка на ЕС Полша и България не изпитват в настоящия момент дефицит от газ и имат техническа възможност да получат както тръбопроводен газ от европейския пазар, така и втечнен газ. Той допълва, че в Брюксел прекратените доставки за Варшава и София заради отказа да плащат в рубли "еднозначно се оценяват като нарушаване от страна на Русия на дългосрочните договори с тези страни". Еврокомисията не смята, че доларът или еврото след въвеждането на санкциите към Русия са компрометирани валути, ненадеждни за международни платежи. По-рано днес агенция Bloomberg съобщи, че не по-малко от десет европейски компании, купувачи на руски природен газ, вече са открили сметки за разплащане в рубли, а четири от тях вече са платили за доставката на газ от Русия. 

На 27 април "Газпром" съобщи, че напълно преустановява доставките на газ за българската компания "Булгаргаз" и полската PGNiG заради неплащането в рубли в установения срок. На 26 април "Газпром" изпрати до компаниите в Полша и България уведомление, че от 27 април ще прекрати доставките на газ заради отказа им да го плащат в рубли. На 23 март президентът на Русия Владимир Путин нареди заплащането на експортирания руски газ в неприятелски страни да се осъществява в рубли. Той заяви, че Русия ще се откаже да приема платежи по договори в компрометирани валути, в това число долари и евро.

По данни на Федералната митническа служба на Русия през 2021 г. доставките на руски газ в Полша са нараснали с 9,4% - до 10,58 млрд. кубични метри. Доставките в България за миналата година са нараснали два пъти - до 3,15 млрд. кубични метри./превод ПИК


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg