EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС критикува китайския протекционизъм

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС критикува китайския протекционизъм

mail18:30 | 08.07.2009прегледи 542 коментарикоментари 0


Посланикът на ЕС в Пекин Серж Абу призова днес китайското правителство да избягва изключването на чуждестранни компании от проекти за стимулиране на икономиката, предаде Асошиейтед прес.
Миналия месец Пекин обяви клауза, изискваща проектите за стимулиране на икономиката да използват местни стоки винаги, когато е възможно. Високопоставени представители на Китай по въпросите на търговията посочват, че тази мярка не е насочена към изключване на чуждестранните доставчици. В същото време от различни бизнес организации отбелязват, че чуждестранни компании, които имат операции в Китай, са били изключени от тези проекти.
"Искам да кажа много ясно, че някои от нашите компании изпитваха големи затруднения, тъй като не бяха сред избраните за участие в тези проекти", изтъкна Абу.
Трябва да се зачита принципът на недискриминация, отбеляза той. Ако не се спазва този принцип, се появяват опасения, че някои европейски инвестиции могат да бъдат пренасочени от Китай към други места, където инвестиционният климат е по-благоприятен, добави Абу.
Китайския пакет за стимулиране на икономиката в размер на 4 трилиона юана (586 млрд. д.) и цели вливането на пари в икономиката чрез увеличаване на разходите за изграждане на обществени сгради и други проекти, отбелязва АП.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg