EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

ЕС изнася главно вино & вермут

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС изнася главно вино & вермут

mail08:45 | 13.09.2019прегледи 2103 коментарикоментари 0


Доклад потвърждава, че за поредна година ЕС запазва позицията си на най-голям световен износител на селскостопански продукти и продукти на хранителната промишленост, с износ, който през 2018 г. достигна 138 млрд. евро.

Селскостопанските продукти имат траен дял от 7 % в стойността на всички стоки, изнесени от ЕС през 2018 г., и се нареждат на четвърто място след машините, другите промишлени стоки и химикалите. Взети заедно, селското стопанство и производствата и услугите, свързани с храните, осигуряват близо 44 милиона работни места в ЕС. Веригата на производството и преработката на храни осигурява 7,5 % от заетостта и 3,7 % от общата добавена стойност в ЕС.

Фил Хоган, комисарят по въпросите на земеделието и развитието на селските райони, заяви: Все по-пазарно ориентираната обща селскостопанска политика имаше решаващ принос за успеха, който ЕС постига в търговията със селскостопански продукти. Славата на продуктите от ЕС като безопасни, устойчиво произведени, питателни и качествени е ключът към успеха на световния пазар. Комисията си е поставила за задача да съдейства на производителите да се възползват в пълна степен от възможностите, които се разкриват пред тях в световен мащаб, и същевременно постоянно да следи за по-чувствителните европейски сектори да са осигурени достатъчни гаранции.

Водещите пет местоназначения за продуктите на селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост на ЕС продължават да бъдат САЩ, Китай, Швейцария, Япония и Русия, към които са насочени 40 % от износа на ЕС. В допълнение към търговските споразумения, които договаря и които осигуряват допълнителни възможности за земеделските стопани от ЕС, Европейската комисия — чрез насърчителни дейности, сред които и мисии на високо равнище, водени от комисар Хоган, помага на износителите да навлязат на нови пазари и да се възползват от нови бизнес възможности. През 2018 и 2019 г. комисар Хоган пътува заедно с производители от ЕС до Китай, Япония и Обединените арабски емирства.

В кошницата на изнасяните продукти продължават да доминират вината и вермутите. Спиртните напитки и ликьорите са на второ място. След тях се нареждат храните за кърмачета, други хранителни продукти, шоколад, макаронени изделия, сладкарски изделия.

Що се отнася до вноса, в доклада се посочва, че ЕС вече е вторият най-голям вносител на селскостопански продукти и продукти на хранителната промишленост в света, като вносът му възлиза на 116 млрд. евро. Така търговският баланс на ЕС за този сектор е с положителна стойност в размер на 22 млрд. евро.

ЕС се снабдява чрез внос най-вече с три вида продукти: такива, които не се произвеждат в ЕС или се произвеждат тук само в ограничена степен, като тропически плодове, кафе и пресни или сушени плодове (23,4 % от вноса през 2018 г.); продукти, които ще бъдат използвани като фураж за животни (включително кюспета и соя — общо 10,8 % от вноса); продукти, използвани като съставки при по-нататъшна преработка (напр. палмово масло).

През 2018 г. най-бързо е нараснал вносът от САЩ, който бележи увеличение от 10 % и така страната се превръща в най-големия доставчик на ЕС на селскостопански продукти и продукти на хранителната промишленост.

Пълният доклад включва и преглед на търговските показатели на основните партньори на ЕС (САЩ, Китай, Бразилия, Япония и Русия) и техните търговски потоци с ЕС, както и глава, посветена на търговията и сътрудничеството с най-слаборазвитите страни.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg