EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

ЕС и САЩ се разбраха за Boeing и Airbus

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС и САЩ се разбраха за Boeing и Airbus

mail18:55 | 17.06.2021прегледи 1013 коментарикоментари 0


Европейският съюз и САЩ се споразумяха да прекратят многогодишния търговски спор по въпроса за Boeing и Airbus, заради който бяха въведени взаимни мита на стойност над 10 млрд. долара, съобщи агенция "Блумбърг".

Според източник на агенцията от ЕС Европейската комисия е обсъдила с държавите членки проект на договор, за да договори споразумението с Вашингтон още преди началото на срещата на върха.

Както подчертава агенцията, до постигането на това споразумение се е стигнало, след като политиците в Брюксел и Вашингтон все повече започнали да осъзнават, че финансираната от държавата Китайска корпорация за търговска авиация (COMAC) може в края на десетилетието да се превърне в реален конкурент на Boeing и Airbus и да отслаби позициите им в областта на самолетостроенето.

Спорът за Boeing и Airbus

Спорът за държавните субсидии за производството на самолетите, продължил 16 години, се изостри особено при администрацията на американския президент Доналд Тръмп. В края на миналата година Съединените щати обявиха, че ще наложат допълнителни мита върху френски и германски продукти в отговор на налагането на налози от ЕС на американски стоки за 4 млрд. долара. Фон дер Лайен каза, че още при първия си телефонен разговор с президента Джо Байдън през февруари, двамата са се съгласили, че трябва да намерят решение на този спор:

През март тази година председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен и президентът на САЩ Джо Байдън се споразумяха да замразят за четири месеца взаимните мита./БНР


Тагове: Boeing, Airbus, ЕС, САЩ, спор
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg