EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС затяга контрола над одиторите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС затяга контрола над одиторите

mail17:20 | 10.02.2011прегледи 595 коментарикоментари 0


Одиторските компании в Европейския съюз са изправени пред перспектива на засилване на конкуренцията и ограничаване на дейността, за да бъде възстановена "опетнената" им репутация, предаде Ройтерс, цитирайки еврокомисаря за вътрешния пазар Мишел Барние.
"Не може да продължаваме да казваме "давай нататък, няма какво да се гледа при одитите". Ще изложа идеи с цел да бъде представено предложение за директива през ноември", каза Барние.
Секторът на одиторските услуги е доминиран от "Голямата четворка" - KPMG, Deloitte, Earnst&Young и PriceWaterhouseCoopers - която проверява сметките на повечето високооборотни компании в света.
Законодателите се опасяват, че в сектора има твърде голяма концентрация и ако една от четирите компании фалира, то това може да дестабилизира пазарите. Задават се и въпроси защо одиторските компании, са заявили, че банките са в добро състояние, а след това повечето финансови институции трябваше да бъдат спасявани с пари на данъкоплатците.
"Пазарът на одиторски услуги е свръхконцентриран. Това важи дори с още по-голяма сила за най-печелившите сегменти от пазара и възпрепятства появата на нови големи одитни компании", допълни Барние.
Отчитането на резултатите от обществени консултации за бъдещето на одитите в ЕС (700 отговора върху общо 10 000 страници) е показало, че има подкрепа за определяне на лимити за общия пазарен дял на по-големите одитори при компании, листвани на борсата.
"Има и идея да се правят съвместни одити, което според мен означава одитът да се прави от най-малко две различни компании, поне една от които не е от Голямата четворка", каза еврокомисарят.
Барние посочи, че финансовата криза е опетнила репутацията на одиторските компании, разкривайки конфликти на интереси, и законодателните предложения на еврокомисаря ще бъдат насочени към няколко възможни варианта:
- забрана компаниите да извършват одиторски и неодиторски услуги за един и същ клиент;
- изискване за ротация на одиторските компании при проверките на една и съща фирма;
- изискване компаниите периодично да обявяват търгове за одиторски услуги;
- одитните комисии на компаниите да имат по-голяма роля при избора на одитор;
- евентуално задължително одобрение от надзорен орган на избора на одитор от ключови компании като големи банки.


Тагове: банки, одит, пазар
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1039