EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС въвежда правила по ядрената сигурност

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС въвежда правила по ядрената сигурност

mail17:58 | 25.06.2009прегледи 718 коментарикоментари 0


Директива за ядрената сигурност, приета днес, въвежда в Европейския съюз общи задължителни правила по сигурността в съществуващите и бъдещите ядрени инсталации в страните членки, съобщи Европейската комисия, цитирана от БТА.
Директивата изисква страните членки на Европейския съюз, в които има ядрени общности или ще бъдат построени нови, да разработят (ако нямат) и непрекъснато да подобряват националните планове за ядрена сигурност, да бъде засилена ролята на националните регулаторни власти, да бъде засилена прозрачността на техните действия, да бъде гарантирано извършването за независими оценки за състоянието на сигурността в ядрените инсталации.
Ядрената сигурност е абсолютен приоритет за Европейския съюз. Директивата за ядрената сигурност ни дава законова сигурност по отношение на отговорностите и предоставя засилени гаранции за гражданите на Европейския съюз. Документът очертава задължителни правила за повишаване на ядрената сигурност, както по отношения на работещите в АЕЦ, така и на обществото като цяло. Засилването на ядрената сигурност е отговорност не само за Европейския съюз, а и за света, не само за нас, а и за бъдещите поколения, отбеляза комисарят по енергетиката Андрис Пиебалгс.
С приемането на Директивата за ядрената сигурност Европейският съюз става първата голяма регионална сила в света, разполагаща с ядрени инсталации, която приема задължителни правила по ядрената сигурност.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1006