EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ЕС въвежда визи за САЩ и Канада?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС въвежда визи за САЩ и Канада?

mail16:15 | 08.04.2016прегледи 963 коментарикоментари 0


Изпълнителната власт на ЕС обмисля дали да изиска от американските и канадските граждани да кандидатстват за визи преди пътуване до блока, ход, който може да повиши напрежението докато Брюксел договаря търговски пакт с Вашингтон, пише Daily Mail.
Само Великобритания и Ирландия от 28-членния блок имат право на отказ от общата визова политика на ЕС, а Европейската комисия трябва да реши до 12 април дали да изисква визи от гражданите на страни, които имат подобни изисквания към една или повече членки на ЕС.
Вашингтон и Отава изискват входни визи от румънци и българи, чиито държави се присъединиха към ЕС през 2007 г. Съединените щати също изключват хърватите, гърците и поляците от схемата за премахване на визите, предлагана на други граждани на ЕС.
„Политически дебат и решение очевидно са необходими за такъв важен въпрос. Но има реална възможност ЕС да въведе визи за американци и канадци“, заяви източник от ЕС. Дали такава стъпка би била практична, обаче, е подвъпрос предвид това, че тя би засегнала сериозно туристическа индустрия на ЕС.
Визовата политика на Канада не се основава на реципрочност, заяви миграционната служба на страната. Румъния и България не отговарят на критериите за свободно пътуване, които включват въпросите на миграцията, сигурността на документите за пътуване, обществената безопасност, управлението на границите и правата на човека, добави службата.
Мисията на САЩ в Брюксел подчерта, че всяко предложение на Европейската комисия за въвеждане на такива визи би могло по-късно да бъде отменено от Европейския парламент или на Европейския съвет.
Дискусията ще се проведе във вторник, малко повече от седмица преди президентът на САЩ Барак Обама да пристигне в Европа.

 


Тагове: визи, ЕК, САЩ, Канада
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg