EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС: Високи цени в селското стопанство

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС: Високи цени в селското стопанство

mail07:35 | 30.12.2022прегледи 808 коментарикоментари 0


Актуални данни на Евростат показват рязко покачване на цените за ключови селскостопански продукти и суровини.

Между третото тримесечие на 2021 г. и третото тримесечие на 2022 г. средната цена в ЕС на селскостопанските продукти като цяло се е повишила рязко (+30 процента) за една и съща продукти. Това представлява допълнително ускоряване на покачването на цените (+25 процента между второто тримесечие на 2021 г. и това на 2022 г.). Особено силно увеличение на цените е отбелязано при зърнените храни (+52 процента), яйцата (+49 процента) и млякото (+42 процента).

През същия период средната цена на стоките и услугите, използвани в момента в селското стопанство (т.е. суровини, които не са свързани с инвестиции), за ЕС като цяло се е увеличила с 35 процента за същата "кошница" от суровини, което е сходен темп на увеличение като между второто тримесечие на 2021 г. и същия период на 2022 г. (+36 процента). В рамките на тази кошница има някои значителни скокове на цените. Средната цена на торове и подобрители на почвата се е удвоила (+101 процента), рязко са се покачили цените на енергията и смазочните материали (+60 процента), както и храните за животни (+35 процента).

Тази информация идва от данните за индексите на цените на селскостопанските продукти, публикувани от Евростат. 

Във всяка държава членка средната цена както на суровините, които не са свързани с инвестициите, така и на селскостопанската продукция се е увеличила между третото тримесечие на 2021 г. и това на 2022 г.

Най-резки темпове на нарастване на средната цена на селскостопанската продукция през този период се наблюдават в Унгария (+61 процента), Литва (+54 процента) и Словакия (+46 процента). Най-малките темпове на нарастване са отбелязани за Кипър и Малта (и двете +5 процента) и Гърция (+9 процента).

Най-рязък ръст на средната цена на суровините, несвързани с инвестиции, е регистриран в Литва (+73 процента), Латвия (+68 процента) и Унгария (+60 процента). Най-малки темпове на увеличение се наблюдават в Малта (+13 процента), Дания (+24 процента) и Италия (+25 процента).

Обясненията за тази ситуация според експерти е руската инвазия в Украйна, която повлия крайно негативно на световните селскостопански пазари през 2022 г. Русия и Украйна бяха основни износители на зърно, пшеница, царевица, маслодайни семена (особено слънчоглед) и торове до началото на войната. Освен това действията за постепенно премахване на зависимостта на ЕС от руските изкопаеми горива повишиха цените на енергията.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg