EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС банки – без рискови операции

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС банки – без рискови операции

mail10:15 | 04.10.2012прегледи 412 коментарикоментари 0


Банките в ЕС трябва да бъдат задължени да отделят рисковото си инвестиционно банкиране от традиционното банкиране на дребно, а ръководството трябва лично да поема загубите на банките си. Това се посочва в разпространен доклад на група експерти, цитирани от Асошиейтед прес и ДПА.
"Групата установи, че няма бизнес модел, който да се е справил особено добре или особено зле във финансовата криза," посочват групата експерти, ръководени от управителя на финландската централна банка Ерки Ликанен.
Анализът сочи, че са поети прекалени рискове и прекалено се е разчитало на краткосрочно финансиране в периода преди финансовата криза, се отбелязва още в доклада. Според експертите е необходимо законово да бъдат отделени някои особено рискови финансови дейности от банките, занимаващи се с депозити, в рамките на една банкова група. Това изискване най-вероятно ще бъде доста оспорвано в банковия сектор макар групата "Ликанен" да предлага то да се отнася само за банки, чиито търговски активи надвишават 100 милиарда евро (129 милиарда долара) и представляват 15 до 20 процента от общите активи, посочва ДПА.
Според групата "Ликанен" отделените дейности за търговия и за депозити могат да съществуват в една банка, но ще трябва да бъдат финансирани и капитализирани отделно. Европейският комисар за вътрешния пазар и финансовите услуги Мишел Барние посочи, че ще проучи как предложенията от доклада ще се отразят на способността на банките до отпускат кредити на компании и потребители, информира АП. Той обаче не е задължен да приложи предложенията, отбелязва ДПА. Рискови заеми, взети в период на подем, създадоха проблеми на европейските банки. След като те намалиха кредитирането, цялата икономика пострада, отбелязва АП. ЕС сега се опитва да направи така, че банките да бъдат по-внимателни при поемането на рискове и да не става необходимо повече данъкоплатците да ги спасяват. 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg