EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС активира член 42.7

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС активира член 42.7

mail06:43 | 18.11.2015прегледи 1408 коментарикоментари 0


По молба на Франция ЕС днес задейства за първи път текст от договора за Общността, свързан със съвместната защита, съобщи върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини. Това е най-вече политически акт, поясни френският министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан.
Задействаният чл. 42.7 от Договора за ЕС разглежда случаите, когато държава от Общността е станала жертва на въоръжено нападение. Предвижда се, че в такива случаи останалите държави от ЕС имат задължението да окажат съдействие с всички възможни средства на тяхно разположение. Сътрудничеството в тази посока следва да се извършва чрез НАТО. Предприетите действия следва да бъдат съгласувани с ООН.
Според клаузата за солидарност държавите от ЕС действат заедно в случай на терористично нападение или при бедствие, причинено от човешка намеса. Предвижда се ЕС да мобилизира всякакви средства, включително военни, за да предотврати терористично нападение; за да предпази демократичните институции; за да подкрепи властите на държавата, станала жертва на терористичен удар, когато това бъде по искане на тези власти.
Днешното решение е взето единодушно на заседанието на Съвета на ЕС по отбрана, уточни Могерини. По нейните думи предстои Франция да уточни от какво има нужда и да договори помощта с отделните държави от ЕС. Министър Льо Дриан изрази благодарност за бързата реакция на своите колеги, тъй като искането е било отправено вчера следобед от президента Франсоа Оланд и е получило единодушна подкрепа само часове по-късно./БТА


Тагове: ЕС, член
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg