EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС активира по-лесно разплащане за ирански петрол

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС активира по-лесно разплащане за ирански петрол

mail09:35 | 26.10.2018прегледи 698 коментарикоментари 0


Нов механизъм на ЕС за по-лесно разплащане за иранския износ от юридическа гледна точка трябва да бъде задействан от 4 ноември, когато влиза в сила новият кръг американски санкции срещу Техеран, съобщиха пред Ройтерс трима дипломати.

Т.нар. механизъм със специално предназначение цели да заобиколи санкциите, според които Вашингтон може да вземе мерки срещу всяка банка, която извършва петролни трансакции с Иран.

Специалният механизъм ще работи като бартерна система, избягвайки американската финансова система, като използва европейски посредник за търговията с Иран. Системата ще гарантира, че иранският петрол, купен от европейците, може да бъде заплатен със стоки и услуги от ЕС на същата стойност.

Опитваме се да задействаме механизма за специални цели преди 4 ноември и до голяма степен сме убедени, че можем да го направим, каза европейски дипломат.

"Няма да заработи веднага. Ще отнеме време (...) месеци, допълни той.

Друг дипломат отбеляза, че всичко е готово за символичен старт, за да се покаже на Техеран, че ЕС изпълнява обещанията си. Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини обяви плана на Общото събрание на ООН в Ню Йорк през септември.

ЕС с подкрепата на Китай и Русия се надява да накара Техеран да не се отказва от ядреното споразумение от 2015 година, като се намери начин търговията да продължи въпреки американските санкции.

Европейски дипломати отбелязаха, че механизмът няма да е достатъчен да се запази цялата търговия. Целта е да се убеди Иран да спазва поетите ангажименти по ядреното споразумение, договорено от световните сили във Виена, от което американският президент Доналд Тръмп изтегли страната си.

Механизмът със специално предназначение е предшестван от няколко други европейски инициативи, с които ЕС се опитва да защити европейския бизнес с Иран от американските санкции, въведени отново от Тръмп с цел да накаже Техеран за ролята му в сирийската война и Йемен.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg