EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС: 7% от фирмите използват изкуствен интелект

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС: 7% от фирмите използват изкуствен интелект

mail06:35 | 15.04.2021прегледи 1236 коментарикоментари 0


Изкуственият интелект (ИИ) е област от стратегическо значение и ключов двигател на икономическото развитие. Той може да осигури решения на много предизвикателства, като лечение на болести или свеждане до минимум на въздействието върху околната среда на земеделието. Изкуственият интелект дава на машините и системите възможност да анализират средата си и да вземат решения с известна степен на автономност за постигане на конкретни цели.

През 2020 г. 7% от предприятията в ЕС с поне 10 заети лица са използвали приложения за изкуствен интелект, показват данните на Евростат. Докато 2% от предприятията използват машинно обучение за вътрешен анализ на големи данни, 1% анализират вътрешно големи данни с помощта на обработка на естествен език, генериране на естествен език или разпознаване на реч. Услуга за чат, при която чатбот или виртуален агент генерира отговори на естествен език на клиентите, се използва в 2% от предприятията. Същият дял от предприятията, 2%, използва сервизни роботи, които се характеризират с известна степен на автономност, например за извършване на почистване, опасни или повтарящи се задачи като почистване на отровни вещества, сортиране на предмети в склада, подпомагане на клиентите при пазаруване или в точки за плащане и т.н.

Сред държавите-членки на ЕС, Ирландия регистрира най-висок дял от предприятия (23%), които са използвали някое от четирите разглеждани приложения за ИИ през 2020 г. Други страни с широко разпространение на технологиите за ИИ са Малта (19%), Финландия (12%) и Дания (11%).

За разлика от тях, по-малко от 10% от предприятията са използвали някое от четирите приложения за изкуствен интелект през 2020 г. във всички останали държави-членки. Най-ниски дялове са регистрирани в Латвия (2%), Словения, Унгария, Кипър (по 3%) и Полша (4%).


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg