EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ЕС & САЩ с ангажимент за метана

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС & САЩ с ангажимент за метана

mail14:02 | 23.09.2021прегледи 2227 коментарикоментари 0


Европейският съюз и Съединените щати обявиха Глобалния ангажимент за метана — инициатива, насочена към намаляването на емисиите на метан в световен мащаб, която ще стартира на Конференцията на ООН по изменението на климата (COP 26) през ноември в Глазгоу. Президентът Байдън и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призоваха държавите от ръководения от САЩ Форум на големите икономики за енергетиката и климата (MEF) да се присъединят към ангажимента и приветстваха онези, които вече са изразили подкрепата си.

Метанът е мощен парников газ и според последния доклад на Междуправителствения комитет по изменение на климата, той е отговорен за около половината от нетното повишаване на средната температура в световен мащаб с 1 градус по Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха. Бързото намаляване на емисиите на метан допълва действията по отношение на въглеродния диоксид и другите парникови газове и се счита за най-ефективната стратегия за намаляване на глобалното затопляне в краткосрочен план и за превръщането на ограничението на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий в постижима цел. 

Държавите, които се присъединяват към Глобалния ангажимент за метана, се обвързват с обща цел за намаляване на глобалните емисии на метан до 2030 г. с поне 30 % в сравнение с нивата от 2020 г., и с преминаване към най-добрите налични методики за инвентаризация за количествено определяне на емисиите на метан, със специален акцент върху източниците с високи емисии. Изпълнението на ангажимента ще намали затоплянето с поне 0,2 градуса по Целзий до 2050 г. Между профилите на емисиите от метан на отделните държави и потенциала за намаляването им има значителни разлики, но всички държави могат да допринесат за постигането на общата цел в световен мащаб чрез допълнителни вътрешни мерки за намаляване на емисиите на метан, както и чрез международни съвместни действия. Големите източници на емисии на метан са нефтът и газът, въглищата, селското стопанство и депата за отпадъци. Тези сектори имат различни изходни позиции и различен потенциал за краткосрочно намаляване на емисиите от метан, като най-голям потенциал за целенасочено смекчаване до 2030 г. разкрива секторът на енергетиката. 

Намаляването на емисиите от метан носи важни допълнителни ползи, включително подобряване на общественото здраве и селскостопанската производителност. Според глобалната оценка за емисиите на метан на Коалицията за климат и чист въздух (CCAC) и Програмата на ООН за околната среда (UNEP), ако набелязаната цел бъде постигната, до 2030 г. това може да предотврати над 200 000 случая на преждевременна смърт, стотици хиляди посещения на спешните отделения, свързани с астма, и над 20 милиона тона загуби на реколта годишно, като се намали замърсяването с приземен озон, което отчасти се причинява от метана. 

Европейският съюз и още осем държави вече заявиха подкрепата си за Глобалния ангажимент за метана. Тези държави включват шест от 15-те най-значителни емитенти на метан в световен мащаб и заедно генерират над една пета от световните емисии на метан и почти половината от световната икономика.

Европейският съюз предприема стъпки за намаляване на емисиите си на метан от почти три десетилетия. Приетата през 1996 г. стратегия на Европейската комисия спомогна за намаляване почти наполовина на емисиите на метан от депонирането. В рамките на Европейския зелен пакт и в подкрепа на ангажимента на Европейския съюз за постигане на неутралност по отношение на климата до 2050 г., през октомври 2020 г. Европейският съюз прие стратегия за намаляване на емисиите на метан във всички ключови отрасли, която обхваща енергетиката, земеделското стопанство и управлението на отпадъци. Намаляването на емисиите на метан през настоящото десетилетие е важна част от амбицията на Европейския съюз за намаляване на емисиите на парникови газове с поне 55 % до 2030 г. Тази година Европейската комисия ще внесе законодателни предложения за измерване, докладване и проверка на емисиите на метан, ще въведе ограничения за изпускането и изгарянето във факел и ще наложи изисквания за откриване на течове и тяхното отстраняване. Европейската комисия работи също така за ускоряване на навлизането на технологии за смекчаване чрез по-широко внедряване на улавянето на въглероден диоксид в държавите — членки на Европейския съюз, и чрез техните стратегически планове по линия на общата селскостопанска политика, както и за насърчаване на производството на биометан от селскостопански отпадъци и остатъци. Не на последно място, Европейската комисия подкрепя, включително и с финансов принос, Програмата на ООН за околната среда (UNEP) за създаването на независима Международна обсерватория за емисиите на метан (IMEO), която да преодолее пропуските в данните в световен мащаб и да осигури прозрачност в тази област. IMEO ще играе важна роля за създаването на солидна научна основа за изчисляване на емисиите на метан и за изпълнението на Глобалния ангажимент за метана в това отношение.

Съединените американски щати полагат усилия за значително намаляване на метана на много фронтове. В отговор на изпълнителна заповед, издадена от президента Байдън на първия ден от неговия мандат, Агенцията за опазване на околната среда (EPA) обнародва нови разпоредби за намаляване на емисиите на метан от нефтената и газовата промишленост. Наред с това EPA предприе стъпки за прилагане на по-строги стандарти за замърсяване към депата за отпадъци, а службата за тръбопроводи, опасни материали и безопасност към Министерството на транспорта продължава да предприема стъпки за намаляване на течовете на метан от тръбопроводите и свързаните с тях съоръжения. По настояване на президента и в партньорство със земеделските стопани и скотовъдците в САЩ, Министерството на земеделието на САЩ работи за значително разширяване на доброволното възприемане на съобразени с климата селскостопански практики, които ще намалят емисиите на метан от ключови селскостопански източници чрез стимулиране на внедряването на по-добри системи за управление на оборския тор, анаеробни реактори, нови фуражи за добитъка, компостиране и други практики. Конгресът на САЩ обмисля допълнително финансиране в подкрепа на много от тези усилия. Сред предложенията пред Конгреса има например мащабна инициатива за запечатване и саниране на изоставени нефтени и газови кладенци и въглищни мини, което би намалило значително емисиите на метан. Освен това Съединените щати продължават да подкрепят съвместните международни усилия за намаляване на емисиите на метан, особено чрез водещата си роля в Глобалната инициатива за намаляване на емисиите на метан и CCAC.

Европейският съюз и още осем държави вече заявиха подкрепата си за Глобалния ангажимент за метана:

  • Аржентина
  • Гана
  • Индонезия
  • Ирак
  • Италия
  • Мексико
  • Обединено кралство
  • Съединени щати

Съединените щати, Европейският съюз и други сред първите поддръжници на Глобалния ангажимент за метана ще продължат да привличат още държави да се присъединят към него преди официалното му стартиране на 26-ата конференция на страните.


Тагове: ЕС, САЩ, метан
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4102