EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕРП-та все още без доклада на ДКЕВР

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕРП-та все още без доклада на ДКЕВР

mail09:30 | 23.06.2010прегледи 927 коментарикоментари 0


ЧЕЗ оперира в България изцяло според регулаторната рамка и законовите изисквания на държавата, се казва в съобщение от електроразпределителното дружество във връзка с публикации и коментари относно доклада на ДКЕВР.В договорите за аутсорсинг няма нищо нередно, заявяват от дружеството и посочват, че са сключени с предварителното знание и с одобрението на ДКЕВР, като за това има решение на ДКЕВР от края на 2006 година.
Притеснителен е фактът, че коментираните от медиите цифри са извадени от контекста на договорите и не предоставят коректна и точна информация за извършените услуги и стойността им, заявяват от ЧЕЗ.

602 лв. на час, или 4818 лв. на ден, е тарифата, която плаща "ЧЕЗ електро" за "регулаторни услуги" на шапката си "ЧЕЗ България". Това е установил работният вариант на одита на ДКЕВР, с който "24 часа" разполага.
На 21 юни три папки с около 100 страници текст, са предоставени на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.
В предварителните заключения се казва, че за заплати на служители в "ЧЕЗ Разпределение" за 2009 г. са платени близо 51 млн. лв. При външните услуги най-голям ръст има при "Разходи за администрация и управление "- от 2 млн. през 2007 г. на 12 млн. през 2009 г.
Дневната ставка за консултантски услуги, оказвани от "ЕВН България" и "ЕВН" - Австрия, на дъщерните дружества, е 1680 евро, или по 210 евро на час.
В доклада е записано още, че не са отразени коректно разходи за материали и облекло. За електроразпределителното дружество за 2008-а и 2009 г. те са по над 600 хил. лв. За електроснабдителната компания са 19 хил. и 16 хил. лв. След като били дадени по ведомости, върху тях били начислявани и осигуровки и данъци. Не било сигурно дали тези суми били използвани за закупуване на облекло.
При ЕВН частично изнесена е дейността по отчитането на електромерите. Освен това "ЕВН България електроразпределение" оказва административни услуги на "ЕВН България Електроснабдяване" по администриране на офисите, охрана на труда, контролинг, връзки с обществеността и реклама, снабдяване, финансови услуги, услуги, осигурявани чрез клиентските центрове, с инфраструктура и транспорт.
Ценообразуването на всяка услуга е себестойност плюс 5% надценка. Сумата за 2008 г., платена от снабдителното дружество, е 6,5 млн. лв., а през 2009 г. - 38 млн. лв., съобщава още изданието, позовавайки се на доклада.


Тагове: ток, дружества,
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg