EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ЕП съди ЕК заради визите за САЩ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕП съди ЕК заради визите за САЩ

mail20:10 | 02.03.2021прегледи 1170 коментарикоментари 0


Европейският парламент внася жалба срещу Европейската комисия в Съда на ЕС заради това, че не предприема действия срещу САЩ за отпадане на визите на гражданите от България, Румъния, Хърватия и Кипър, съобщи БТА.

Инициативата е на нидерландската евродепутатка от “Обнови Европа" Софи инт Велт, която е и председател на мониторинговата група за наблюдение на демокрацията. Инт Велт обяснява, че ЕС и САЩ имат споразумение за визова реципрочност, но американците години наред не го спазват, с което ощетяват гражданите на четирите държави. Американците от своя страна пътуват безвизово в ЕС, независимо от коя част на Америка идват.

Европейската комисия е задължена по закон да предприеме действия заради неспазването на споразумението, но години наред отказва да направи това с аргумента, че това би се отразило зле на отношенията между Брюксел и Вашингтон.

“Законът не може току така да се заобикаля от американците. САЩ трябва да спазват споразумението, както и ние го спазваме. Не можем да приемем, че има първа и втора класа европейски граждани. Европейската комисия трябва да защитава интересите на европейските граждани, без значение от тяхната националност. САЩ са и остават наши най-близки съюзници. Но след четири трудни начело с Тръмп, не трябва да допускаме отново да изпадане в отношения на подчинение. Ние сме равнопоставени партньори”, заяви Софи инт Велт.

Тя окачва решението на съда, а междувременно се надява САЩ да преосмислят поведението си и да започнат да спазват споразумението за визова реципрочност, като премахнат визите за българи, румънци, хървати и кипърци.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg