EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕП одобри финансиране за Украйна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕП одобри финансиране за Украйна

mail16:45 | 11.03.2014прегледи 667 коментарикоментари 0


Европейският парламент одобри допълнително финансиране за Украйна и за Западните Балкани, приемайки днес с 596 гласа "за" и 63 "против" доклад на Ивайло Калфин, съобщи прес офиса на българския евродепутат. Докладът определя правилата, по които Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) ще кредитира страни, извън Съюза.
Одобряването на този финансов инструмент ще позволи отпускането на допълнителни средства, извън предвидените в европейския бюджет и ще направи възможно да се стабилизира потока от инвестиции, предвид недостигащата хуманитарна помощ и намаления европейски бюджет.
За операции извън ЕС през 2014-2020 г. ЕИБ ще разполага с 30 млрд. евро под формата на гаранции от бюджета на ЕС. Чрез тях ще могат да се набират инвестиции, които да умножат до 25 пъти европейските средства, благодарение на високия кредитен рейтинг „ААА” на банката. Ивайло Калфин успя да постигне в преговорите със страните членки увеличаване на кредитния портфейл на банката с 2 млрд. евро спрямо първоначалното предложение на Европейската комисия.
1,5 млрд. евро ще се отпуснат приоритетно за подкрепа на гражданското общество и строителството на инфраструктура за Украйна, като част от средствата за страните от Източна Европа, Кавказ и Русия (4,3 млрд. евро). За страните кандидатки за ЕС са предвидени 9 млрд. евро, точно колкото и за страните от Средиземноморието. 13,4 млрд. се заделят за съседски и партньорски държави от Източното партньорство и от Северна Африка.

Новият мандат на ЕИБ предвижда по-тясно обвързване на работата й с външнополитическите приоритети на ЕС и с работата на европейската дипломатическа служба.
ЕИБ ще подобри прозрачността си като ще се консултира с правителствата, местните власти и гражданските организации в страните, където работи, дали кандидатстващите проекти отговарят на програмите им за развитие и дали се ползват от одобрението на местните общности.
Банката ще направи публичен списъка на кредитополучателите и разпределението на средствата по изпълняваните проекти. На интернет страницата на ЕИБ ще се обнародва информация за възстановените на данъкоплатците средства от неправилно изпълнени проекти.
Борбата с последиците от климатичните проблеми ще бъде поставена в центъра на работата на ЕИБ до 2020 г. Една четвърт от бюджета й ще бъде насочена към кредитиране на такива проекти. Ще се дава предпочитание на проекти, свързани с възобновяемите източници и енергийната ефективност пред такива за твърди горива. Банката ще публикува данни за намаляването на парниковите газове в резултат на изпълнението на финансирани от нея проекти, когато е възможно то да бъде изчислено.
Областите, в които ще бъде съсредоточено финансирането от ЕИБ са: транспорт, енергетика (възобновяеми източници на енергия, енергийна инфраструктура, включително газопреносни съоръжения до страните членки на ЕС), екологична инфраструктура (водопроводи и канализация), информационни и комуникационни технологии, здравеопазване и образование.

Европейската комисия предложи днес въвеждането на едностранни търговски облекчения за Украйна, съобщи БТА. Облекченията ще спестят на украинския бюджет половин милиард евро годишно, уточни при представянето на мярката председателят на ЕК Жозе Барозу. Той поясни, че за да влязат в сила, тези облекчения следва да бъдат подкрепени от Съвета на ЕС и от Европейския парламент. Барозу изрази надеждата това да се случи преди изборите за ЕП, насрочени през май. Предлагаме тази мярка, дори преди подписването на споразумението за асоцииране с Киев, отбеляза председателят на Еврокомисията. Европейският съвет реши преди дни, че в близките седмици ще бъде подписана политическата част на споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС. Преди седмица ЕК предложи помощ от над 11 млрд. евро за Украйна в близките две години.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1104