EUR 1.9558
USD 1.8036
CHF 1.9846
GBP 2.2826
CNY 2.4956
you tube
mobile version

ЕП одобри компенсациите за АЕЦ „Козлодуй”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕП одобри компенсациите за АЕЦ „Козлодуй”

mail16:46 | 07.04.2010прегледи 632 коментарикоментари 0


Комисията по околна среда, здравеопазване и безопасност на храните на Европейския парламент одобри днес с огромно мнозинство доклада на д-р Антония Първанова за допълнително финансиране от 300 милиона евро компенсация във връзка с ранното затваряне на блокове 1 до 4 на АЕЦ Козлодуй, съобщиха от кабинета на евродепутата, цитирани от агенция Фокус.
Предложението на докладчиците от Групата на зелените беше да се блокират 120 милиона от предвидената сума за създаване на фонд за хранилище на ядрени отпадъци.
Д-р Антония Първанова успя да аргументира предложението си тези средства да бъдат използвани за финансирането на проекти за енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници.
Нейното предложение получи широка подкрепа от всички останали парламентарни групи. Европейската комисия застава зад позицията на Първанова.
След гласуването на доклада, Антония Първанова заяви: "Радостна съм, че победихме за запазване на цялата сума от 300 млн. и използването й за разумно и конструктивно стимулиране на енергетиката в България, което е от изключително голямо значение за страната ни."
180 млн. евро от компенсациите е планирано да бъдат използвани за извеждането на четирите реактора от експлоатация и строежа на ново хранилище за радиоактивни отпадъци в централата, заяви през февруари Иванка Диловска, директор дирекция "Енергийна стратегия" в икономическото министерство. 120 млн. евро от средствата са предвидени за  проекти по енергийна ефективност

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg