EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

ЕП одобри Гранична служба на ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕП одобри Гранична служба на ЕС

mail09:20 | 07.07.2016прегледи 1356 коментарикоментари 0


Депутатите от Европейския парламент подкрепиха с голямо мнозинство предложението на Еврокомисията за създаване на обща служба за граничен контрол и брегова охрана. В съвместно изявление зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс и комисарят по вътрешните работи, миграцията и гражданството Димитрис Аврамопулос изтъкват, че новата структура ще „гарантира истински колективен европейски контрол на границите въз основа на принципа, че сигурността на общите ни външни граници е отговорност, споделяна от всички страни в ЕС”. Граничната служба ще „поддържа, наблюдава и, ако е необходимо, ще укрепва националните гранични служби, като се съсредоточи върху ранното откриване и отстраняване на слабите места при управлението на външните граници”. Членките на ЕС ще запазят суверенитета над националните си гранични служби и ще бъдат ключови субекти при контрола на собствените си граници, а европейската служба ще е като спасителна мрежа: в изключителни случаи, когато дадена страна не може да се справи сама в извънредна ситуация, тя ще се намесва, като задейства резервни ресурси. Проектът за създаване на граничната служба на ЕС беше представен през септември 2015 година на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер в отговор на възникналата миграционна криза. Предстои проектът т да бъде утвърден и от Съвета на ЕС.

Граничният корпус ще започне да действа след три-четири месеца, предава ТАСС. За това заяви евродепутатът от Латвия Артис Пабрикс в интервю, публикувано на сайта на Европейския парламент в четвъртък. Именно Пабрикс е докладчик по въпроса за създаването на граничния корпус на ЕС. „Ние се надяваме, че създадената нова гранична агенция ще започне да действа още през тази година и оперативната й дейност ще стане възможна след три-четири месеца“, заяви Пабрикс.
„В случай, че някоя страна се окаже в условията на засилен имигрантски натиск, или от страна на престъпни кръгове, те ще може да поиска помощ от другите страни-членки на ЕС. В такъв случай пет-седем дни по-късно тази страна ще получи подкрепата на резервна група от 1,5 хил. граничари, разполагащи с необходимото техническо оборудване“, заяви евродепутатът. Той подчерта, че това е „важно начало в историята на ЕС“.
Пабрикс съобщи, че новата гранична агенция ще обедини съществуващата агенция по охрана на външните граници на ЕС Frontex с националните структури за граничен контрол. Агенция ще оказва помощ на страните, без да се опитва да взема политически решения вместо тях, отбеляза депутатът. „Няма основания за безпокойство относно суверенитета на държавите. Никой не подлага на съмнение правата на страните-членки да защитават собствените си граници“, поясни Пабрикс.
Той съобщи още, че страните-членки на ЕК сега ще имат възможност за колективни действия в случай, че някоя страна не е в състояние да осигури защита на своите граници. При това, те ще могат да действат дори ситуация, при която тази страна не е поискала помощ. „Ако възникне ситуация, в хода на която възниква заплаха за сигурността на други страни от шенгенската зона, тези страни могат да въведат временен граничен контрол с тази страна“, отбеляза Пабрикс.
Той изрази удовлетворение от това, че проекта е бил разработен и съгласуван само да 4-5 месеца, „което показва способността на ЕС оперативно да приема ефективни мерки“. След одобряването на проекта от Европарламента, сега той трябва да бъде разгледан от националните парламенти.


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg