EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕП: Как да има повече пари за кино, театър...

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕП: Как да има повече пари за кино, театър...

mail12:10 | 15.06.2018прегледи 2073 коментарикоментари 0


Кармелита Денева, Страсбург, спец. пратеник на EconomyNews.bg

ЕП гласува резолюция в подкрепа на  цялостна политика за по-голям достъп на гражданите до културата, което е основно право за всички граждани.

В основния доклад на Комисията по култура на ЕП, на базата, на който бе подготвена разолюция,  се отбелязва, че финансовите съображения са винаги една от основните пречки пред достъпа културата и участието в нея.

Според  специално проучване на Евробарометър 399 относно достъпа културата и участието в нея важна пречка пред участието в културата е високата цена на предметите и услугите в културната сфера. Според респондентите финансовата страна ги възпира от посещение на концерти (25%), кино (22%), театър (20%) или опера, балет и танцови представления (14%).

В ЕС основен инструмент за финансиране на културните дейности остава обществената подкрепа, и във връзка с това се призовава ЕК и държавите членки да заделят в рамките на своята компетентност достатъчна част от бюджетите си за обществена подкрепа на културата.

ЕС трябва да насърчава популяризирането на достъпа до култура, включващ намаляване на цените на билетите за конкретни групи. Това обаче трябва да е съчетано с  по-широка стратегия и тясна координация с националните културни политики. Освен това  се посочва, че въвеждането на намалени ставки на ДДС не може да замести преките субсидии, и се призовава за по-добра координация на националните културни политики и приложимите ставки на ДДС като инструмент за стимулиране на участието в културата.

 Що се отнася до структурните бариери пред достъпа до култура според доклада географската  т.е. разстоянието от центровете на културния живот, като напр. театри, музеи, библиотеки, културни центрове и кина, е много съществена. От проучвания на общественото мнение (Евробарометър 399) следва, че живеещите в селски райони или отдалечени от големите градски агломерации участват далеч по-рядко в културния живот – на първо място поради липсата на предлагане и едва след това поради цената.

Интересен факт е, че липсата на интерес в областта на културата сред жителите на селата и малките градове е подобна (съответно 38% и 37%) и не се различава много от обявената от жителите на големите градове (32%).

 Затова ЕП акцентира върху подобряване на транспортната инфраструктура и на малките местни културни центрове, транспортната инфраструктура и на подкрепата на културния туризъм за улесняването на достъпа до културни институции.

Въпреки че  директният контакт с културата за фундаментален фактор, ЕП счита, че цифровизацията и онлайн достъпа до културно съдържание е  необходими за разширяването на достъпа до култура и знания.

Не се пренебрегва и необходимостта от улесняване на творческата дейност на самите артисти, тяхната подготовка и заплащане. Последователна политика ще позволи в дългосрочен план правилното развитие на приобщаващо общество и засилването на активното европейско гражданство.

снимка: pixabay.com


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4142