EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ЕП иска спиране на преговорите с Турция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕП иска спиране на преговорите с Турция

mail07:20 | 23.11.2016прегледи 1495 коментарикоментари 0


Във вторник лидерите на двете най-големи групи в Европейския парламент призоваха ЕС да спре преговорите за членство на Турция заради чистките в страната след опита за преврат, предаде Ройтерс.
Нашето послание към Турция е много ясно: преговорите за присъединяване трябва да бъдат замразени незабавно, каза Манфред Вебер, председател на най-голямата група в ЕП - дясноцентристката Европейска народна партия.
Ние искаме замразяване на преговорите за присъединяване, заяви и председателят на групата на социалистите Джани Питела.
Турция при /президента Реджеп Тайип / Ердоган се отклонява все повече и повече към авторитарен режим, каза Питела. Нашето политическо послание към Турция е, че човешките права, гражданските права, демокрацията не подлежат на преговори, ако искате да сте част от ЕС, добави той.
Подобно послание отправиха и други евродепутати, включително председателят на групата на Алианса на либералите и демократите Ги Верхофстад.
Има широко, широко мнозинство в този парламент, което да каже, че вие трябва да замразите преговорите за присъединяване за момента и да поставите редица условия за подновяването им, когато Турция отстъпи, посочи той.
ЕС става все по-критичен към Турция, където над 110 000 души, включително военни, университетски преподаватели, съдии, журналисти и кюрдски лидери са отстранени от длъжност или уволнени заради предполагаема подкрепа за организаторите на опита за преврат през юли.
Близо 36 000 души бяха поставени под арест, а много медии бяха закрити.
Критиците обвиняват президента Ердоган, че използва осуетения опит за преврат като претекст, за да преследва опонентите си.
Върховният представител за общата външна политика и сигурността на ЕС Федерика Могерини призова към предпазливост.
Мисля, че най-добрият начин за укрепване на турската демокрация е чрез поддържане на контакт с Турция, чрез оставяне на каналите отворени, заяви Могерини.
Тя подчерта, че и Анкара, и Брюксел само ще загубят от прекратяването на преговорния процес. И двете страни ще отидем към сценарий, при който и двете страни ще загубим, каза Могерини.
Ердоган заявява, че ЕС ще трябва да "живее с последиците", ако спре преговорите и че Анкара би могла като алтернатива да се присъедини към Шанхайската организация за сътрудничество /ШОС/.
ЕС обеща през март да ускори преговорите за присъединяване на Анкара в замяна на помощта й за спиране на потока от мигранти към Европа.
Ердоган обвинява ЕС, че не е успял да разбере сериозността на ситуацията в Турция, и обяви, че може да свика национален референдум по въпроса за продължаването на преговорите.
Лидерите на ЕС се очаква да обсъдят отново въпроса за Турция на среща в Брюксел на 15 и 16 декември.


Тагове: ЕП, Турция
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg