EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕП иска единни правила за ръчния багаж

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕП иска единни правила за ръчния багаж

mail08:01 | 09.10.2023прегледи 689 коментарикоментари 0


Европейският парламент призовава да бъдат постигнати единни цени и правила за размерите на ръчните багажи в самолетите, за да бъдат улеснени пътуващите. Това се се посочва в резолюция, приета днес от мнозинството евродепутати в Страсбург, предаде ДПА.

В момента авиокомпаниите са свободни самостоятелно да определят собствени правила за таксите и допустимите размери на багажа, който пътниците вземат със себе си в кабината.

Унифициране на разпоредбите би донесло множество ползи за пътниците, включително по-голяма прозрачност по отношение на цените, се посочва в резолюцията. Ако такива бъдат въведени, пътниците няма да трябва да се тревожат за допустимия размер и тегло при свързващи полети и пътувания с различни авиопревозвачи.

Резолюцията не е правно обвързваща, но има политическа тежест. Тя е свързана и с предложение на евродепутатите на постановление на Съда на ЕС от 2014 г., според което не могат да се налагат допълнителни такси за ръчен багаж, ако нормалните размери не са надвишени.

Различните правила на авиокомпаниите относно ръчния багаж създават скрити такси, затрудняват сравняването на цените и причиняват объркване, посочват членовете на ЕП в прессъобщение на институцията.

Според членовете на ЕП новото законодателство трябва да се съсредоточи и върху други скрити разходи, например такси, свързани с разпределението на местата.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg