EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

ЕП: Има лобистки интереси при свинския и птичия грип

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕП: Има лобистки интереси при свинския и птичия грип

mail11:16 | 28.01.2011прегледи 1062 коментарикоментари 0


Здравната комисия на Европейския парламент смята, че има манипулации в начина, по който са обявявани пандемиите от свински и от птичи грип преди година. В предаването на БНР "Хоризонт" евродепутатът Антония Първанова заяви, че са установени и лобистки интереси в полза на определени ваксини и препарати.
"Беше установено, че няма неоспорими доказателства за ефективността на ваксината, защото Полша примерно отказа да ваксинира така масово населението си. Вследствие на това се установява, че броят на заболелите не е по-висок. Няма положителен ефект, но само са си спестили странични негативни последици за здравето на пациентите", каза Антония Първанова.
Според вирусолога Ангел Гълъбов обаче тезата на Антония Първанова за неефективни ваксини е абсурдна.
"Тяхната ефективност се отчита непрекъснато и поради това ние основателно препоръчваме на населението това постижение на медицината да бъда използвано. Това е доказано, че ваксината при млади хора дава защита между 70 и 90 процента", уточни Гълъбов.
В края на месец март 2010 г. заради неизгодни сделки за доставка на антивирусни препарати срещу свинския грип -„Тамифлу”, беше повдигнато обвинение срещу тогавашния министър на здравеопазването д-р Божидар Нанев, който впоследствие подаде оставка.


 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg