EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕП: Доклад за шистов газ одобрен

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕП: Доклад за шистов газ одобрен

mail11:00 | 19.09.2012прегледи 547 коментарикоментари 0


Социалистите, либералите и зелените членове на комисията по енергетика в Европейския парламент гласуваха против доклад за проучването и добива на шистов газ и петрол в Европа. Това съобщи офисът на българския евродеппутат Ивайло Калфин. Докладът посочва, че шистовият газ е краткосрочна и средносрочна перспектива пред ЕС. Въпреки вота на представителите на трите парламентарни групи, докладът беше одобрен. "Парламентът е силно разделен по въпроса, ще премерим сили отново в пленарна зала", заяви Калфин. "Противопоставихме се, тъй като докладът не изисква достатъчно категорично промяна в екологичното законодателство преди започването на проучвания и добива на шистов газ. За нас използваната технология е свързана с многобройни рискове за природата и здравето на хората и смятаме, че ЕС трябва да даде повече гаранции за тяхната безопасност", заяви след гласуването Ивайло Калфин, който беше докладчик от името на социалистите по документа. Той добави, че "за да бъде надежден и стабилен източник на енергия, за шистовия газ трябва да има абсолютни гаранции, че е безопасен за природата и за хората, а жителите на районите, в
които ще се копае, да получат всички отговори на поставяните от тях въпроси". Според Калфин в момента отговорите и гаранциите липсват и затова "при настоящата технология и регулации добивът на шистов газ не трябва да е опция и за България".
Като докладчик на социалистите Калфин внесе 23 поправки, с които настоява за най-високи стандарти за безопасност, за повече информация за използваната технология и рисковете от нея за хората и за околната среда, за ясно определени обществени ползи от добива на шистов газ, както и за пълна отговорност на добиващите фирми за отстраняване и компенсиране на евентуално причинените щети. Позицията на парламента, която има само консултативна стойност, ще бъде гласувана на октомврийската сесия в Страсбург. Тя препоръчва на страните, които искат да проучват и добиват този вид гориво "да провеждат всеобхватни обществени допитвания" и "да оценят законодателството си, за да преценят дали се обръща достатъчно внимание в тази посока". Европейската комисия публикува наскоро научни изследвания, направени по нейна поръчка, според които използваният сега метод за добив е твърде рисков и потенциално опасен за хората и за природата. Друго изследване на комисията твърди, че запасите от шистов газ в Европа са недостатъчни и не могат да задоволят енергийните нужди на ЕС.
 


Тагове: ЕС, ЕП, шистов газ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161