EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Енергийният пъзел пред Европа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Енергийният пъзел пред Европа

mail15:06 | 08.11.2021прегледи 681 коментарикоментари 0


В средата на октомври Европейската комисия излезе с насоки как да се смекчат последиците от скока в цените на електрическата енергия, които се очаква да се задържат високи и през зимата.
Изпълнителният орган на ЕС предложи на страните членки набор от инструменти за справяне с кризата. Те включват оказване на помощ на потребителите с ниски доходи, временна отсрочка за плащането на сметките за електроенергия и мерки за предотвратяване на изключването от електрическата мрежа. Сред способите за преодоляване на кризата, предложени от Брюксел, присъства и възможността за оказване на помощ на отделни компании или цели отрасли в съответствие с правилата на ЕС за държавна помощ.
Поне засега обаче няма консенсус за евентуална намеса на енергийния пазар на европейско равнище. Аргументите в полза на подобен ход са проблемите на домакинствата, които са застрашени не само от бедност, но и от енергийно изключване, както и влошаването на конкурентна позиция на много европейски предприемачи, изправени пред внезапен скок на разходите и неблагоприятни перспективи за бъдещето.
Отделните страни задействат механизми, целящи да смекчат удара от повишените цени на енергията. В средата на октомври Асошиейтед прес цитира официален източник от Брюксел, според когото 20 държави членки вече са предприели или планират подобни действия. Проучване, публикувано миналия месец, отчете, че близо 3 милиона души в ЕС нямат пари за отопление на домовете си.
Сред мерките, взети за справяне с високите цени на електроенергията, е и пряка помощ - Франция, например, изплати на домакинствата с най-ниски доходи 100 евро. Към понижение на данъците пък прибегнаха испанските власти, които намалиха специалния налог върху електроенергията (Impuesto Especial sobre la Electricidad - IEE) от 5,11% на 0,5%. Това е изискуемият минимум от европейското законодателство. Освен това Мадрид удължи до края на годината временната отмяна на данъка върху стойността на произведената енергия (IVPEE). Първоначалната идея бе той да бъде възстановен през септември. Този данък от 7% върху приходите, получени от продажбата на електроенергия на едро, се отразява на котировките на енергийните пазари и на крайната цена за потребителите.
Властите в Испания прибавиха и намаляване на ДДС от 21% на 10%, споразумение за което бе постигнато на 24 юни 2021 година.
Полският Сейм прие поправка в закона за енергетиката, даваща възможност на енергийните компании да прехвърлят разходи към сметките на домакинствата, но в дългосрочен план, считано от 1 януари 2023 година.
Целта на поправката е да се намери отговор на поскъпването на природния газ на борсата и да се сведе до минимум сегашното повишение на цените на газа за домакинствата, като в същото време се предоставя възможност на енергийните компании да възстановят част от разходите си на по-късен етап.
Възможността за добавянето на разходите на енергийните дружества към цените за битови потребители в дългосрочен план (36 месеца, считано от 1 януари 2023 година) ще предотврати риска от голямо и кумулативно увеличение през 2022 година.
Вчера служебното правителство в България прие постановление, с което предоставя допълнителна еднократна финансова помощ от 300 лева за най-засегнатите и уязвими групи, които не са включени в програмата за целево енергийно подпомагане и други компенсационни мерки и механизми. Средствата, които Министерският съвет е отделил по бюджета на Министерство на труда и социалната политика, са 15 милиона лева, с които ще бъдат подпомогнати близо 50 000 лица и семейства.
ЕК посочва като основна причина за нарасналото търсене на енергия в световен мащаб, и по-специално на газа, все по-силната динамика на възстановяване на икономиката след разгара на пандемията от Ковид-19.
Друг фактор за скока в цените са по-скъпите квоти за въглеродни емисии. През последните четири години те се увеличиха с около 1200% - от около 5 евро до над 60 евро за тон. Купуването на квоти, което е задължително за енергийните компании, се равнява, в Полша например, на 50 процента от разходите за енергия. В същото време според оценката на ЕК за година влиянието на поскъпването на газа върху цената на електроенергията (синьо гориво се използва за производството на почти половината от електроенергията в Италия) е девет пъти по-голямо от отражението на по-скъпите въглеродни емисии. Именно по тази причина в страни като Италия и Испания токът поскъпва много по-бързо, отколкото в Полша.
Системата на ЕС за търговия с емисии (ETS - Emissions Trading System) е ключов елемент в политиката на ЕС за борба с климатичните промени и основен инструмент за намаляване на емисиите на газове с парников ефект. Средствата от продажбата на въглеродни квоти постъпват в държавната хазна и поне половината от тях трябва да са предназначени за инвестиции за намаляване на парниковите газове, както и за система за подкрепа на получателите на електроенергия, които са застрашени от енергийна бедност.
Към енергийния пъзел трябва да се добави и още един отрицателен фактор, появил се през тази година: по-малкото производство на енергия от възобновяеми източници през зимата и пролетта. Това доведе до необходимостта липсващата електроенергия да се произвежда от конвенционални източници, използвайки наличните запаси от гориво. По тази причина те не достигат в момента и затова горивата бързо поскъпват./Галя Горнишка от БТА/


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158