EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Енергийните цени не са социална патерица

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Енергийните цени не са социална патерица

mail16:10 | 04.07.2011прегледи 603 коментарикоментари 0


„Оценяваме повишаването на цените на енергоносителите като обективен процес, който зависи от влиянието на множество фактори, част от които са включени и в мотивите на ДКЕВР за новите енергийни цени от 1 юли т.г.:
1.Увеличаващият се дял „зелена енергия”,
2.Сключените дългосрочни договори за изкупуване на тока;
3.Квотите СО2, който ще трябва да купуват след 2013 г. топлофикационните дружества, работещи на въглища., се казва в анализ на БСК.
Същевременно камарата счита, че с това решение не се преодоляват натрупаните през последните години деформации в енергийния сектор. Вземат се непазарни решения, създаващи неравнопоставеност между:
-бизнеса и битовите потребители - вследствие разширяване на антипазарната практика за „кръстосано субсидиране” на енергията за битово потребление чрез по-високите цени на тази за производствени цели;
-потребителите на електроенергия (в т.ч. малките и средните предприятия и битовите консуматори) и потребителите на топлоенергия - поради изкупуването на завишени цени на произвежданата от топлофикационните дружества ел.енергия с цел намаляване цената на топлоенергията.
БСК е против използване на енергийните цени за целите на социалната политика. Камара смята, че за подпомагане на най-бедните слоеве от населението следва да се прилагат други механизми, но не и такива, които деформират пазарната среда и прехвърлят тежестта от едни потребители към други.
„Апелираме за по-голяма решимост на правителството за дерогация, преразглеждане на непазарните дългосрочни договори за изкупуване на ел. енергия, по примера на новите членки на ЕС, вкл. да се прекрати изкупуването на завишени цени на електрическата енергия от ТЕЦ,” се казва още в становището на камарата. Българското правителство застрашително изостава с решенията се в изпълнение на Директивите на ЕС за разделяне на преноса от производството, демонополизирането на сектора (един лиценз – едно дружество) и диверсификацията на енергоснабдяването – проблеми, които могат да «избухнат» след 2013 година при следващия управленски мандат, допълва още БСК.
Камарата настоява за прозрачност при ценообразуването на енергийните носители и в този смисъл възприема като стъпка в правилната посока обсъжданото включване на експерти на работодателските и синдикалните организации в работните групи по формиране на цените.


 


Тагове: цени, горива, БСК
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165