EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Енергийните цени атакувани в съда

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Енергийните цени атакувани в съда

mail17:50 | 27.06.2011прегледи 939 коментарикоментари 0


„Ще обжалваме пред Върховния административен съд (ВАС) евентуалното решение на ДКЕВР за увеличение на енергийните цени от 1 юли т.г., независимо от размера на това увеличение”. Това заявиха представителите на Гражданско движание „ДНЕС” по време на проведения днес Консултативен съвет за обсъждане на цените на електро- и топлоенергията, преди ДКЕВР да вземе окончателно решение по въпроса до края на този месец.
От „ДНЕС” отново потвърдиха категоричното си несъгласие с увеличението на цените и поискаха мораториум върху тях, докато не бъде коригиран механизмът на ценообразуване. „Без постигане на нужната прозрачност при определяне на стойността на услугите, българското общество не може да бъде убедено в тяхната целесъобразност и достоверност”, бяха категорични от „ДНЕС” и призоваха ДКЕВР да не се поддава на натиска на монополистите, а да изиска от тях прозрачност в ценообразуването и оптимизиране на производствените им разходи.
Според експертите на „ДНЕС”, реалното увеличение за гражданите няма да е с 1-2 процента, а много повече. „Да не забравяме, че се предвижда скок с 3% на цената за парно и с 5-10% на нощната тарифа за ел.енергия. Освен това, покачването на цената на природния газ и на ел. енергията за фирмите с по 3-4 процента неизбежно ще се отрази на цените на всички стоки и услуги. Това прави обсъжданото решение на ДКЕВР напълно неприемливо, защото ефектите от него ще бъдат социално непоносими”, бяха категорични представителите на „ДНЕС” и призоваха: „Спрете ценовия терор върху изнемогващите от натиска на икономическата криза граждани!”.
„След като вече две години цените непрекъснато растат, а доходите не помръдват, напълно неприемливо за гражданите е те едностранно да поемат ударите от икономическата криза, осигурявайки комфорта на един или друг монополист! Колкото и символично да изглежда увеличението, то има сериозни социални измерения и всяка допълнителна стотинка в полза на монополистите тежи много повече, отколкото се опитват да ни убеждават”, заяви след заседанието членът на Координационния съвет на „ДНЕС” Анжелика Цокова.
Тя потвърди обявеното преди седмица намерение на „ДНЕС” да организира граждански протест, ако ДКЕВР не се съобрази с ангументите на движението и утвърди нови цени на електро- и топлоенергията от 1 юли т.г. „Крайно време е енергийният регулатор да защити позицията си на независим орган и да се вслуша в мнението и на потребителите”, бе категорична Цокова.

 


Тагове: цени, ток, съд
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg