EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Енергийни мрежи: Диферсифицирани и сигурни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Енергийни мрежи: Диферсифицирани и сигурни

mail07:40 | 13.07.2020прегледи 349 коментарикоментари 0


По време на пленарната сесия през юли Парламентът гласува резолюция, която призовава за по-тясно обвързване на големите енергийни проекти в Европа с политиката за климата.

Текстът, подготвен в парламентарната комисия по промишленост, изследвания и енергетика, посочва, че насоките за развитие на трансграничната енергийна инфраструктура трябва да бъдат ръководени от стремежа към намаляване на емисиите и нуждата от енергийна ефективност.

Изграждането на екологично устойчива икономика е една от основните дългосрочни цели на ЕС. Европейският зелен пакт поставя като задача постигането на нулеви нетни емисии на парникови газове до 2050 г.

Друг приоритет, който депутатите изтъкват, е разработването на методи за съхраняване на произведената енергия. Това би направило възможно по-ефективното използване на възобновяеми източници като слънцето и вятъра.

Общи енергийни проекти

Европейският съюз се стреми да свърже енергийната инфраструктура на държавите членки чрез т.нар. Трансевропейски енергийни мрежи (TEN-E).

Страните работят по проекти от общ интерес, за да свържат енергийните си системи и да гарантират безпрепятствената доставка на електричество и природен газ на приемливи цени. Проектите от общ интерес получават по-лесно одобрение и могат да кандидатстват за финансиране по Механизма за свързване на Европа. Списъкът с проектите се преразглежда на всеки две години от Европейската комисия.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg