EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Енергийни компании с проблемни инвестиции

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Енергийни компании с проблемни инвестиции

mail17:30 | 02.08.2023прегледи 725 коментарикоментари 0


Енергийните компании не могат да принуждават европейските правителства да участват в арбитражи относно искания за обезщетение за инвестиции, засегнати от променящите се държавни цели за климата. Това отсъди най-висшият граждански съд на Германия, цитиран от ДПА.

Енергийните компании, включително базираните в Германия Ер Ве Е (RWE) и "Юнипер" (Uniper), поискаха компенсации от 1,4 милиарда евро (1,6 милиарда долара) като компенсация за пропуснати приходи, след като нидерландското правителство реши да затвори въглищни централи до 2030 г. като част от усилията да се бори срещу климатичните промени.

В друг случай, ирландска енергийна компания поиска обезщетения, след като германското правителство промени политиката си за офшорната енергия.

Енергийните компании настояват, че Договорът за енергийната харта, подписан през 1990 г. с оглед на защитата на инвестициите на енергийни компании в чужди страни, им позволява да предявяват подобни искове в международни арбитражни производства. 

Компаниите настояват въпросът да бъде уреден от арбитражен съд, управляван от Световната банка. 

Както Германия, така и Нидерландия се обърнаха към германски съдилища, за да блокират арбитражните процедури. Съдии от съдилища от по-нисша инстанция са стигнали до различни заключения.

Германският федерален съд постанови, че съдиите в страната имат правомощията да решават в такива случаи дали арбитражът е допустим.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg